Castelmola, satul panoramic de deasupra Taorminei
Situat deasupra Taorminei, la altitudinea de peste 500m, Castelmola este un mic sat medieval, cu circa 1000 de locuitori, plin de colțuri pitorești și piațete cu panoramă spectaculoasă. Este inclus pe lista i Borghi più belli d'Italia ("Cele mai frumoase burguri din Italia").
Cum ajungi de la Taormina la Castelmola?
Castelmola este situat la o distanță de circa 5km cu mașina față de Taormina. Dacă mergi pe jos, distanța se reduce la 2-2,5 km, în funcție de traseul ales.
Cu mașina
Varianta cea mai comodă este să mergi de la Taormina spre Castelmola cu mașina. Desigur, acest lucru este valabil dacă în vacanța ta în Sicilia ai de gând să vizitezi mai multe obiective turistice, caz în care are sens să închiriezi o mașină (vezi și sfaturile noastre pentru rent a car în Sicilia).
Distanța pe șosea dintre Taormina (Porta Messina) și Castelmola este de circa 5 km, pe un drum cu serpentine. Mașina va trebui parcată la intrarea în sat.
Cu autobuzul
O altă variantă este să folosești autobuzele locale, ale societăților Interbus sau Etna Trasporti. Autobuzele pleacă de la autogara din Taormina și parcurg distanța până la Castelmola în circa 15 minute, oprind la Porta Mola și Piazza Sant’Antonio.
Pe jos
Modalitatea cea mai obositoare, dar și cea care îți dăruiește cele mai frumoase priveliști, este să mergi de la Taormina la Castelmola pe jos, pe unul din cele două trasee. Dacă nu ești mare amator de drumeții, poți face drumul pe jos la întoarcere, în coborâre. În timpul verii, ar fi bine să ai cu tine apă, pălărie și ochelari de soare.
Sentiero dei Saraceni
Cel mai cunoscut traseu de trekking care leagă Taormina de Castelmola poartă numele de il Sentiero dei Saraceni („Drumul Sarazinilor”). Este vechea potecă de legătură între cele două localități, creată de-a lungul secolelor de drumurile frecvente ale cailor și catârilor de transport.
Traseul durează circa 45 de minute (de la Porta Catania sau din Piața Domului din Taormina până la Biserica San Biagio din Castelmola), cu tot cu pauzele pentru odihnă și fotografii. Drumul nu este greu (dar este în urcuș), iar cea mai mare parte este pavată, cu trepte. Doar o mică porțiune este cu pământ și pietriș.
O parte din drum se parcurge, în urcuș, pe străzile și scările din Taormina, până la Via dei Saraceni. Din aceasta stradă se ramifică spre dreapta o potecă cu trepte din piatră, pe marginea căreia este un indicator Sentiero dei Saraceni.
Drumul va urca printre măslini și cactuși limba soacrei (Ficus Indica), până când va deveni panoramic și vederea se va deschide larg către țărmul de la sud de Taormina, până la golful Naxos, iar în față te va însoți imaginea maiestuoasă a Muntelui Etna.
De-o parte și de alta a potecii, cactușii vor deveni tot mai deși. Locul este cunoscut sub numele de il Piano delle ficare ("Podișul cactușilor", de la denumirea italiană fico d'India – "smochin indian"). Aici se afla în vechime așezarea antică Myle, întemeiată în sec. al VIII-lea î.Hr. de către siculi, vechii locuitori ai Siciliei. Myle a fost cucerită în anul 392 î.Hr. de către Dionisios, tiranul Siracuzei. Succesorul său, Andromach, a ridicat noi fortificații și a construit cisterne pentru apă (trei dintre acestea, realizate în anul 367 î.Hr., încă se mai pot vedea).
La un moment dat, vei trece printr-o poartă rămasă într-un rest de zid. Este Porta dei Saraceni ("Poarta Sarazinilor"), antica intrare în Castelmola, considerată singurul monument care a rezistat atacului sarazinilor. În anul 902, sarazinii lui Ibrahim al II-lea au străpuns fortificațiile și au devastat așezarea Myle. Poarta pe care au ieșit, îndreptându-se către Taormina, pentru a o asedia și pe aceasta, a rămas cunoscută de atunci sub numele de Porta dei Saraceni.
Stăpânirea arabă a durat până în anul 1078, când a fost înlocuită cu cea normandă, iar Roger al II-lea, rege al Siciliei, a construit o nouă așezare, de această dată în jurul castelului, locul în care se află localitatea de astăzi. Din această perioadă datează noua denumire de Mola.
După ultima serie de trepte, te vei găsi în piațeta panoramică unde se află Biserica San Biagio, prima ridicată în Castelmola.
Un pic mai sus este Belvedere Cannone, construit pe resturile vechilor ziduri de fortificație în care se găsea poarta de intrare dinspre sud. Numele de cannone ("tunul"), pe care îl are și cartierul din această margine a satului, provine de la tunul spaniol din sec. al XVII-lea, găsit în apropierea acestui loc și care probabil avea rolul de a apăra poarta. Tunul se află astăzi expus la castelul din cealaltă intrare în localitate.
Via Cuculunazzo
Traseul alternativ de la Taormina la Castelmola parcurge Via Rotabile Castelmola și Via Cuculunazzo, pe străduțe înguste și scări, ajungând în final la Piazza Sant'Antonio.
Ce să vezi în Castelmola?
În ciuda modificărilor urbanistice survenite la începutul sec. al XX-lea, Castelmola își păstrează intacte fascinația și caracterul medieval.
Pentru a vizita Castelmola vei avea nevoie de vreo două ore. Îți recomandăm însă să nu te grăbești, să te plimbi pe străduțele înguste și labirintice, prin piețele cu vedere panoramică, să dai o raită prin magazinele cu produse locale și chiar să iei o masă aici. Castelmola are niște restaurante foarte bune, cu prețuri rezonabile. Nu uita să încerci la desert vino alla mandorla – vinul local dulce, aromatizat cu migdale, care se prepară în casele tuturor localnicilor.
O recomandare: planifică-ți vizita în Castelmola astfel încât să fii acolo la apus. Vei avea parte de niște imagini spectaculoase.
Și o curiozitate: în opinia unui jurnalist italian, faimosul și controversatul roman scris de D.H. Lawrence în 1928, "Amantul doamnei Chatterley", și-ar fi avut punctul de plecare în sejurul scriitorului la Taormina. Romanul ar fi fost inspirat de legătura intimă care s-ar fi născut între soția sa și un tânăr de 24 de ani din Castelmola, a cărui ocupație era aceea de a conduce catârii de transport și care ar fi fost modelul pentru personajul paznicului de vânătoare.
Icoana Madonna della Scala
Dacă sosești în Castelmola cu mașina, după ce o lași într-una dintre parcările publice de la marginea satului, cel mai probabil primul obiectiv pe care îl vei vedea, pe partea dreaptă, va fi o icoană adăpostită într-o mică grotă săpată în peretele drumului și protejată de un gard din fier. Este Madonna della Scala ("Fecioara Scărilor"), o pictură în ulei care se găsea inițial în stânca de la poalele castelului, chiar înainte de Porta di Mola. În anii '60, după construirea șoselei, care a modificat total accesul în localitate, icoana a fost așezată într-o grotă săpată de oameni, în același loc, în centrul unui altar din marmură.
Piazza Sant'Antonio
Puțin mai sus se găsește Piazza Sant'Antonio. A fost construită în anul 1954 și este poreclită, pe drept cuvânt, il Belvedere di Castelmola. Are o panoramă minunată către orașul Taormina și coasta Mării Ionice, până la Messina și dincolo de strâmtoare, pe continent, spre Calabria. În pavajul său mozaicat, cu modele geometrice, roca vulcanică de culoare întunecată alternează contrastant cu piatra albă. Pe margini, copăcei și băncuțe din calcar te îndeamnă să te așezi și să te bucuri de frumusețea locului.
Antico Caffè San Giorgio
Clădirea cu etaj și terasă care domină o latură a pieței este Antico Caffè San Giorgio. Este un local istoric, care funcționează în Castelmola din anul 1907 și poartă numele Sfântului Gheorghe, protector al localității. A fost fondat de Don Vincenzo Blandano, cel care a inventat și faimosul vino alla mandorla. Vinul se numește il Blandanino și este făcut din struguri din soiul zibibbo (vezi și articolul Ce să mănânci și să bei în Sicilia), fiind aromatizat cu migdale amare și diferite plante.
Pe la mesele barului au trecut personaje celebre, precum Winston Churchill, Papa Ioan Paul al II-lea (pe atunci cardinal), Guglielmo Marconi, Henry Ford, John Rockefeller și mulți alții. Semnăturile lor se găsesc în Libro dei Centomila autografi ("Cartea celor o sută de mii de autografe"), căci Don Vincenzo Blandano obișnuia să ceară fiecărei celebrități care îi vizita localul câte o semnătură, obicei care a fost continuat de urmașii săi.
Biserica San Giorgio
În spatele cafenelei, dincolo de piață, se găsește mica biserică San Giorgio, construită în jurul anului 1450. Elementul său arhitectural distinctiv este clopotnița. Deasupra acesteia se înalță patru vârfuri în formă de piramidă, fiecare susținând câte o bilă din piatră. În biserică este păstrată statuia din lemn a Sfântului Gheorghe. În fiecare an, în data de 23 aprilie, statuia este scoasă și purtată în alai de procesiune pe străzi. În spatele bisericii, o scară din metal în spirală conduce la o altă terasă panoramică cu vedere spre Taormina.
Arcul antic
Vizavi de barul San Giorgio, pe o latură a pieței, se află un arc de piatră. Se crede că a fost construit în jurul anului 900, cu elemente de construcție greco-romane. Din perioada medievală și până în sec. al XX-lea, arcul se afla imediat lângă Porta di Mola (intrarea în castel), care constituia principalul acces în localitate. În timpul lucrărilor de construcție a pieței, arcul a rămas izolat și a fost așezat deasupra câtorva trepte din piatră de calcar.
Biserica Sant'Antonio
Chiar lângă arc se găsește fosta biserică Sant'Antonio (care dă numele pieței), construită în sec. al XV-lea și transformată în a doua jumătate a sec. al XX-lea în Auditorium. Aici se organizează conferințe și evenimente și se fac cununii civile. Uitându-te cu atenție la fațadă, vei observa spre stânga urmele vechii clopotnițe, care era separată de biserică, fiind mai târziu încorporată în aceasta.
Castelul
Urcând prin stânga Auditoriului, vei ajunge foarte curând la Castello di Mola, vechea fortificație cu rol de apărare. O priveliște de vis te așteaptă sus, la 530m, în cel mai înalt punct al localității, pentru a-ți răsplăti efortul.
Din vechiul castel au rămas doar puternicele ziduri din perioada normandă. Documentele sunt puține și nu se poate stabili cu exactitate perioada în care a fost construit, dar unii istorici îl datează în epoca romană. Se cunoaște cu certitudine doar o inscripție din sec. al X-lea, gravată într-o lespede de marmură încastrată în fațada clopotniței Domului din Castelmola: "Acest castel a fost construit sub Costantino, patrician și strateg al Siciliei". De aici s-a tras concluzia că ar fi vorba despre Costantino Caramalo, ultimul strateg al Taorminei, care a trăit în sec. al IX-lea.
Castelul, înconjurat din anul 1334 de ziduri puternice, era parte a unui întreg sistem de fortificații, care cuprindea mai multe fortărețe cu rol defensiv. Funcția sa era favorizată și de poziția la înălțime, de unde putea fi foarte ușor supravegheat și castelul din Taormina, de pe Monte Tauro. Până în sec. al XVI-lea, Castello di Mola a fost folosit și ca închisoare pentru prizonierii de război.
De-a lungul scării de acces a fost așezată Porta di Mola. Cândva, aceasta era așezată la capătul unei scări săpate în stânca dură și constituia principala intrare în localitate. Aspectul medieval a dispărut în sec. al XX-lea, odată cu lucrările edilitare pentru refacerea accesului în Castelmola. Deasupra, pe arcada porții, este gravată emblema satului: un castel cu trei turnuri și inscripția Castello Fedele a Sua Maestà – Anno 1578 ("Castel fidel Maiestății Sale – Anul 1578").
Via Alcide de Gasperi
Via Alcide de Gasperi este principala stradă din Castelmola. De-a lungul ei, vei găsi magazine de suvenire, baruri, restaurante, hoteluri și pensiuni.
Piazza Chiesa Madre
Hoinărind mai departe, vei ajunge în Piazza Chiesa Madre, unde se găsesc Domul din Castelmola, Biblioteca Comunală (în care în perioada 1920-1956 a funcționat prima școală elementară din sat) și Barul Turrisi.
Dincolo de biserică se află o altă terasă panoramică, numai bună de fotografiat Muntele Etna și Golful Naxos de la înălțime.
Domul din Castelmola
Ocupând o latură a pieței, Domul din Castelmola este închinat Sfântului Nicolae din Bari. A fost construit în anii 1934-1935, pe locul în care se aflase până atunci catedrala numită Chiesa Madre (de unde și numele pieței), ce data din sec. al XVI-lea. Din biserica inițială s-au păstrat doar câteva elemente, printre care portalul lateral și arcada corului.
Bar Turrisi
Revenind în piațetă, nu rata o vizită la cunoscutul Bar Turrisi. Fondat în anul 1947, este considerat unul dintre cele mai ciudate baruri din lume. În interior, atât mobilierul și decorul cât și produsele au o tematică falică, simbolizând fertilitatea, virilitatea, dar și protecția în fața răului. Dacă ai fost de exemplu la Pompeii, știi că romanii obișnuiau să așeze la intrarea în case reprezentări ale falusurilor, pentru a îndepărta spiritele rele. Și aici poți să bei vino alla mandorla, promovat drept "elixir al iubirii" și servit, evident, într-un pahar în formă de falus.
Biserica San Biagio
Coborând un pic, vei ajunge la Biserica San Biagio, care este prima pe care o vei întâlni dacă ai de gând să urci pe jos, pe Sentiero dei Saraceni. Așezată în fața unui versant stâncos acoperit de cactuși, San Biagio a fost prima biserică construită în Castelmola, după sosirea Sf. Pancrațiu la Taormina, în anul 40 d.Hr., pentru a creștina populația locală. Ultima restaurare a scos la lumină, în spatele altarului, resturile unei fresce din sec. al XVIII-lea, reprezentându-i pe Madonna cu Pruncul și pe San Biagio.
Piațeta din fața bisericii îți oferă (încă) o panoramă spectaculoasă către Taormina, Giardini Naxos și Muntele Etna.