25 de lucruri pe care le poți face gratuit în Torino

25 de lucruri pe care le poți face gratuit în Torino

Torino este un oraș care îți oferă o mulțime de lucruri de făcut. Pentru unele va trebui să plătești un preț, însă există și destule lucruri pe care le poți face în mod gratuit. Ele reprezintă o modalitate diferită de a descoperi orașul și te pot interesa indiferent dacă ai un buget limitat sau nu.

1. Vizitează Catedrala

Catedrala sau Domul din Torino este principala biserică a orașului și singura care a mai rămas din perioada renascentistă. Se află în centrul orașului, în Piazza San Giovanni și o poți vizita gratuit. Catedrala păstrează într-o capelă din interior faimosul Giulgiu de la Torino.

Catedrala din Torino se vizitează gratuit.
Catedrala din Torino se vizitează gratuit.

Catedrala

Orar:

  • luni-vineri: 10.00-12.30, 16.00-19.00
  • sâmbătă-duminică: 09.00-12.30, 15.00-19.00

2. Vezi gratuit muzeele de stat

În prima duminică a fiecărei luni, muzeele de stat se pot vizita gratuit. Dacă te afli în Torino în aceste perioade, poți profita de oportunitate, dar ia în calcul că s-ar putea să fie foarte aglomerat, iar la unele muzee este necesar să faci rezervare.

Chiar dacă nu este gratuit, Cardul Torino+Piemonte este foarte avantajos dacă vrei să vizitezi cele mai importante muzee din oraș. Ai opțiunea de card de 24h, card de 2 zile, card de 3 zile și card de 5 zile.

3. Plimbă-te prin Grădinile Regale

Perfecte pentru plimbare, dar și pentru a admira arhitectura peisagistică, sunt Grădinile Regale. Grădinile fac parte din complexul Muzeelor Regale, însă se pot vizita gratuit.

O plimbare prin Grădinile Regale este binevenită chiar și în timpul iernii.
O plimbare prin Grădinile Regale este binevenită chiar și în timpul iernii.

Grădinile Regale

Orar:

  • luni: închis
  • marți-duminică: 09.00-17.00

4. Vezi desenele lui Da Vinci în Biblioteca Regală

Tot parte a Muzeelor este și Biblioteca Regală, înființată în 1837, de Carlo Alberto. Salonul monumental al Bibliotecii, pictat cu subiecte care reprezintă Științele și Artele, se poate vizita gratuit. Printre exponatele faimoase pe care le adăpostește se numără colecția de partituri a lui Vivaldi și colecția de desene a lui Leonardo da Vinci (inclusiv Autoportretul).

Biblioteca Regală

Orar:

  • luni-vineri: 09.00-18.30
  • sâmbătă: 09.00-13.30
  • duminică: închis

5. Plimbă-te prin cele mai frumoase piețe

Torino nu duce lipsă de piețe frumoase. Printre cele mai importante se numără Piața San Carlo, Piața Castello și Piața Vittorio Veneto.

Cu palatele sale elegante și cu arcadele care adăpostesc cafenele și magazine, Piața San Carlo este considerată "salonul orașului". Este dedicată Sfântului Carlo Borromeo și a fost inaugurată în anul 1638. Statuia ecvestră din mijlocul pieței îl reprezintă chiar pe ducele Emanuele Filiberto, cel care a mutat capitala la Torino. Pe o latură, imensa zonă pietonală este străjuită de două biserici baroce cu aspect asemănător: biserica San Carlo, construită în 1619 și biserica Santa Cristina, înălțată în 1639. Piața San Carlo este și locul în care se organizează multe concerte și evenimente.

Piazza San Carlo, cu statuia lui Emanuele Filiberto și "bisericile gemene"
Piazza San Carlo, cu statuia lui Emanuele Filiberto și "bisericile gemene"

Piața Castello este inima orașului, din care pornesc cele mai importante străzi. Piața, de formă pătrată, a fost proiectată în anul 1584 și a fost centrul nobilimii de la curtea familiei Savoia. Aici se află cele mai importante clădiri din Torino: Palatul Regal, Palatul Madama, Teatro Regio, Prefectura și Palatul Regiunii.

Piazza Castello. Se văd, de la stânga spre dreapta, cupola Bisericii San Lorenzo, clopotnița Domului, cupola Capelei Giulgiului și Palatul Regal.
Piazza Castello. Se văd, de la stânga spre dreapta, cupola Bisericii San Lorenzo, clopotnița Domului, cupola Capelei Giulgiului și Palatul Regal.

În apropiere de Piața San Carlo, în Via S. Francesco da Paola 4, se află o plăcuță comemorativă care poartă numele lui Vasile Alecsandri. În acea clădire, pe atunci Hotel Trombetta, a fost găzduit poetul și diplomatul român în anul 1859.

Plăcuța care amintește de trecerea lui Vasile Alecsandri prin Torino.
Plăcuța care amintește de trecerea lui Vasile Alecsandri prin Torino.

O altă piață frumoasă, înconjurată de porticuri, este Piața Vittorio Veneto, pe care torinezii o numesc pur și simplu Piazza Vittorio, aflată pe malul râului Po.

Piazza Vittorio Veneto
Piazza Vittorio Veneto

6. Vezi cupola Bisericii San Lorenzo

Biserica San Lorenzo (Chiesa di San Lorenzo) se află chiar în Piazza Castello, lângă Palatul Regal. Fiind construită din dorința familiei Savoia, mai este cunoscută și drept "biserica regală". A fost dedicată lui San Lorenzo pentru a comemora victoria pe care ducele Emanuele Filiberto o obținuse împotriva francezilor chiar de ziua sfântului, în data de 10 august 1557. În anul 1578, când Giulgiul a fost adus la Torino, a fost prima dată expus pe altarul acestei biserici.

Aspectul său baroc de astăzi datează din a doua jumătate a sec. al XVII-lea și i se datorează în mare parte arhitectului Guarino Guarini (cel care a realizat și Capela Giulgiului din Palatul Regal). Biserica San Lorenzo a fost inaugurată în anul 1680, iar cel care a ținut liturghia a fost chiar arhitectul Guarini, care era și preot.

Una dintre curiozitățile legate de biserica San Lorenzo este faptul că de la exterior nici măcar nu îți dai seama că te găsești în fața unei biserici – cupola este singura care trădează acest lucru. Deși Guarini proiectase pentru biserică și o fațadă decorată, aceasta nu a fost niciodată construită. Motivul nu este foarte clar, dar se pare că ar fi stricat simetria pieței.

Dacă nu ar fi cupola, nu ți-ai da seama că te găsești în fața unei biserici.
Dacă nu ar fi cupola, nu ți-ai da seama că te găsești în fața unei biserici.

Cupola, cu jocuri de arce inspirate de arhitectura islamică, este deosebit de frumoasă. Ca și în cazul Cupolei Giulgiului, simbolurile nu lipsesc nici aici. Biserica este construită în jurul numărului opt, simbol al infinitului, care se regăsește în multe elemente de construcție. Spațiul din partea inferioară este foarte întunecat, dar se luminează pe măsură ce îți îndrepți privirea în sus, unde lumina trece prin mai multe rânduri de câte opt ferestre, care înconjoară o stea cu opt colțuri. Cum Torino este plin de conotații ezoterice, unii au văzut la intersecția arcadelor care susțin cupola o figură demonică ce ar privi de sus "binele" care este celebrat în interiorul bisericii.

Biserica San Lorenzo

Orar:

  • luni-sâmbătă: 08.30-12.00, 15.30-18.00
  • duminică: 15.30-18.00

7. Admiră galeriile din Torino

Elegantele galerii din Torino sunt pasaje acoperite între clădiri, amintind de cele pariziene. Au fost construite în sec. XIX și la începutul sec. al XX-lea, pentru a permite plimbarea și în zilele cu vreme urâtă. 

Cele mai frumoase trei galerii sunt Galleria dell'Industria Subalpina (în Piazza Castello), Galleria San Federico (lângă Piazza San Carlo) și Galleria Umberto I (în Piazza della Repubblica).

În Galleria San Federico se află Cinema Lux, unul dintre cele mai vechi cinematografe din Torino.
În Galleria San Federico se află Cinema Lux, unul dintre cele mai vechi cinematografe din Torino.

8. Caută clădirea cu piercing

"Clădirea cu piercing" face parte dintre curiozitățile arhitectonice ale orașului. O găsești în Via Palazzo di Città nr. 19. Dacă te uiți în sus la clădirea de peste drum de Biserica Corpus Domini (acolo unde piațeta se continuă cu strada), vei remarca cum un imens inel din metal îi străpunge fațada barocă de secol XVIII.

Este vorba de fapt despre o instalație de artă modernă, creată de Corrado Levi în anul 1996, pentru Bienala Tinerilor Artiști. Numele oficial al instalației care, dintr-una temporară s-a transformat într-una permanentă, este Baci rubati ("Sărutări furate"). Cum se întâmplă în general cu operele neobișnuite, locuitorii orașului au preferat să-i dea alt nume, așa că astăzi este cunoscută mai curând drept "clădirea cu piercing".

"Baci rubati" sau "clădirea cu piercing"
"Baci rubati" sau "clădirea cu piercing"

Piercing-ul reprezintă un simbol al rebeliunii și al modernității care se inserează în tradiție (simbolizată de clădirea barocă). Dacă te uiți cu atenție, vei observa lângă inel niște pete albastre pe latura dinspre piațetă, respectiv niște pete roșii pe latura dinspre stradă. Sunt și ele un simbol al celor două "suflete diferite" ale orașului – petele albastre (orientate spre Piazza Castello) reprezintă pătura nobilă, iar cele roșii (orientate spre Porta Palazzo) pătura săracă a orașului. Opera ar deveni astfel un simbol al uniunii unor clase sociale diferite, în revolta împotriva normelor și convențiilor.

9. Admiră Porta Palatina

Foarte aproape de catedrală vei găsi impresionanta Porta Palatina, una dintre cele mai bine păstrate porți romane din lume. Datând din sec. I d. Hr., era una dintre cele trei porți de intrare în orașul antic Augusta Taurinorum, iar astăzi este unul dintre cele mai vechi monumente din Torino. În stânga și în dreapta porții vei vedea două statui de bronz. Ele îi reprezintă pe împăratul Augustus și pe Iulius Cezar și sunt de fapt copii ale originalelor aflate astăzi în Musei Capitolini din Roma. Poarta este parte a parcului arheologic, o zonă verde unde te poți plimba sau relaxa și unde vei găsi și alte rămășițe din epoca romană.

În perioada romană, Porta Palatina era una dintre porțile de intrare în orașul Augusta Taurinorum.
În perioada romană, Porta Palatina era una dintre porțile de intrare în orașul Augusta Taurinorum.

10. Vezi tarabele din Mercato di Porta Palazzo

Rătăcește-te printre tarabele cu fructe și legume de la Mercato di Porta Palazzo, cea mai mare piață descoperită din Europa (atenție, piața este închisă duminica). Chiar dacă nu cumperi nimic, poți admira spectacolul pieței, culorile și produsele locale. Dacă ești pasionat de antichități și obiecte vintage, poți da o raită prin târgul Il Balon, care are loc în fiecare sâmbătă sau Il Gran Balon, care se ține în a doua duminică din lună.

11. Bea apă de la fântânile Torèt

Dacă te uiți cu atenție, ai să observi multe fântâni verzi, cu un cap de taur, plasate prin diferite locuri. Sunt atât de reprezentative pentru oraș, încât apar și pe magneți.

Torinezii le numesc afectuos torèt, ceea ce în dialectul piemontez s-ar traduce prin "tăuraș". Primele fântâni și-au făcut apariția pe la 1862, iar astăzi sunt peste 800, răspândite în întreg orașul. S-a născut până și o asociație destinată punerii lor în valoare, I love Toret.

Fântănile "torèt" se găsesc peste tot prin oraș.
Fântănile "torèt" se găsesc peste tot prin oraș.

12. Vizitează Biserica Consolata

În Piazza della Consolata, chiar peste drum de faimoasa cafenea Al Bicerin (despre care poți citi mai multe în articolul Ce să mănânci și să bei în Torino), se află una dintre bisericile cel mai iubite de locuitori și, în același timp, unul dintre cele mai vechi locuri de cult din oraș. Este Santuario della Consolata, numită și Chiesa di Santa Maria della Consolazione, legată de cultul Fecioarei Maria.

Biserica a fost construită pe resturile unei bisericuțe paleocreștine dedicate Sf. Andrei, înălțată și aceasta pe locul unui templu păgân. Forma actuală a bisericii datează din secolele XVII și XVIII, când a fost refăcută de arhitecții Guarino Guarini și respectiv Filippo Juvarra. Fațada, în stil neoclasic, datează din anul 1860. Turnul clopotniței, în stil romanic, a fost construit în sec. al XI-lea și este unul dintre puținele lucruri care se mai păstrează din vechile construcții ale abației medievale.

Chiesa della Consolata, cu fațadă neoclasică și turnul clopotniței, în stil romanic.
Chiesa della Consolata, cu fațadă neoclasică și turnul clopotniței, în stil romanic.

Biserica se poate vizita gratuit. Demn de remarcat este Altare Maggiore (în capela din fața intrării), opera lui Juvarra, cu cei doi îngeri din marmură albă și cu icoana Fecioarei Maria. Se spune că, după ce a fost pierdută de mai multe ori de-a lungul timpului, icoana a fost regăsită definitiv în anul 1104. Locul în care se afla i-ar fi fost dezvăluit în vis, unui orb care, odată ce a găsit icoana, și-ar fi recăpătat vederea. Deși se credea că icoana adăpostită în biserică era originalul, în sec. al XIX-lea s-a descoperit că era de fapt o copie făcută de un artist și adusă la Torino de episcopul Della Rovere.

Chiesa della Consolata este un loc de cult dedicat Fecioarei Maria.
Chiesa della Consolata este un loc de cult dedicat Fecioarei Maria.

Chiesa della Consolata

Orar:

  • luni-duminică: 08.00-19.30

13. Caută clădirile în stil Liberty

Cartierul Cit Turin este singurul cartier care este denumit în dialectul piemontez (Cit Turin înseamnă "micul Torino"). Este cartierul în care se găsesc cele mai multe case în stil Liberty – denumirea italiană pentru Art Nouveau. Cea mai frumoasă dintre ele este poate Casa Fenoglio-La Fleur, construită la începutul sec. al XX-lea, de arhitectul Pietro Fenoglio. Arhitectul însuși a locuit în ea o perioadă, iar apoi a vândut-o afaceristului francez La Fleur.

O găsești pe Via Principi d’Acaja nr. 11.

Casa Fenoglio-La Fleur se află la intersecția străzii Principi d'Acaja cu Corso Francia.
Casa Fenoglio-La Fleur se află la intersecția străzii Principi d'Acaja cu Corso Francia.

14. Fă gesturile despre care se spune că aduc noroc

Superstițiile nu lipsesc nici la Torino. Indiferent dacă crezi sau nu în gesturile aducătoare de noroc, te poți amuza făcându-le și tu. 

În Piazza Castello, sub arcadele de dinainte de Prefectură, vei găsi un medalion de bronz cu bustul lui Cristofor Columb, celebrul explorator din Genova. Opera a fost realizată în anul 1923, pentru a aminti de participarea emigranților italieni din America Latină la Primul Război Mondial. Dar atracția derivă de fapt din altă parte: se spune că dacă strângi degetul mic al lui Cristofor Columb, vei avea noroc. Studenții din Torino obișnuiesc să o facă înainte de examene. De-a lungul timpului, atâția oameni și-au căutat norocul pe aici, încât degetul s-a subțiat atât de mult că a trebuit să fie înlocuit.

Iar sub arcadele din piața San Carlo, în pavajul din fața cafenelei Torino, vei descoperi o imagine din bronz, reprezentând un taur. Taurul (simbolul orașului) a fost încastrat acolo în anul 1930. Zice legenda că dacă îi calci pe părțile inferioare, îți va aduce noroc.

Taurul din fața Cafenelei Torino, în Piața San Carlo
Taurul din fața Cafenelei Torino, în Piața San Carlo

15. Caută taurul care iese din zid

Simbolul orașului se regăsește și într-o operă de artă contemporană, realizată de artistul Richi Ferrero și numită T'ORO. Se află în via delle Orfane nr. 20, pe peretele unei clădiri din Piazzetta Visitazione, în așa-numitul Quadrilatero Romano. Pare că taurul cu coarne aurite sparge peretele și te aștepți să iasă în orice moment din zidul construcției.

T'ORO
T'ORO

16. Descoperă clădirea Fetta di polenta

Încă o clădire neobișnuită în peisajul orașului este Casa Scaccabarozzi, pe care o găsești în Via Giulia de Barolo nr. 9. Clădirea este foarte îngustă – fațada măsoară 5 metri, partea laterală 16m, iar partea din spate are doar...54cm.

Locuitorii nu au ratat ocazia să o poreclească și pe aceasta – din cauza formei triunghiulare și a culorii gălbui, este mai curând cunoscută sub numele de Fetta di polenta, ceea ce s-ar traduce prin "felie de mămăligă".

Clădirea "Fetta din polenta" văzută din lateral
Clădirea "Fetta din polenta" văzută din lateral
...și văzută din spate, dinspre latura neverosimil de îngustă, care măsoară doar 54 cm.
...și văzută din spate, dinspre latura neverosimil de îngustă, care măsoară doar 54 cm.

Povestea sa este legată de Alessandro Antonelli, arhitectul care a construit și Mole Antonelliana. Clădirea a fost înălțată în sec. al XIX-lea chiar pe terenul proprietate personală și a pornit mai mult ca un experiment: nimeni nu credea că arhitectul ar fi în stare să construiască ceva pe un teren atât de îngust și cu o asemenea formă. Atunci când clădirea a fost gata, nimeni nu a vrut să locuiască acolo, de teamă că s-ar putea prăbuși. S-a mutat chiar Antonelli, alături de soția sa, Francesca Scaccabarozzi, de la care vine și numele "oficial" al clădirii. În final, clădirea a rezistat trecerii timpului și acum constituie una dintre curiozitățile orașului.

17. Fă un tur al orașului "magic"

Torino are reputația de a fi un oraș al magiei și al ezotericului. Este considerat punctul de intersecție a două triunghiuri – cel al magiei albe (care mai cuprinde orașele Praga și Lyon) și cel al magiei negre (cu Londra și San Francisco) și deci locul în care energia pozitivă coexistă cu cea negativă. Legende, mituri și superstiții învăluie orașul într-o aură magică și, conform credințelor, multe locuri sunt traversate de energii misterioase.

Există astăzi tururi ghidate care te duc în descoperirea acestor locuri. Dacă nu vrei însă să cheltui bani, le poți descoperi în mare măsură și pe cont propriu.

Locurile asociate magiei negre se găsesc în partea de vest a orașului, cea în care apune soarele, iar locurile legate de magia albă se află în est. Asocierea părții de vest cu elementele negative nu e chiar întâmplătoare - în vechime, execuțiile și înmormântarile aveau loc chiar în această parte a orașului.

Tunelurile subterane din centrul istoric ar fi "grote alchimice", adevărate porți către alte dimensiuni, iar orașul a atras de-a lungul timpului tot felul de alchimiști. Descoperirea unui laborator de alchimie sub Palatul Regal a alimentat și mai mult toate aceste ipoteze.

Conform legendei (pentru că surse sigure nu există), prin Torino ar fi trecut și Nostradamus, chemat să vindece infertilitatea Margheritei di Valois, soția ducelui Emanuele Filiberto di Savoia.

Centrul magiei negre ar fi Piazza Statuto unde, în vechime, se afla necropola orașului. În centrul pieței se înalță monumentul Fréjus, dedicat celor care au săpat în anul 1871 tunelul care leagă Italia cu Franța, trecând pe sub muntele Fréjus. Monumentul are formă piramidală și este realizat din piatră provenită chiar din săpăturile la tunel, pe care se disting figurile din marmură albă ale Titanilor. Deasupra se află statuia unui geniu înaripat, care are pe cap o stea cu cinci colțuri. Semnificația inițială a monumentului se referea la triumful rațiunii asupra forței brute. Acesteia i s-a mai adăugat în timp un alt înțeles: monumentul ar fi fost ridicat în memoria suferințelor lucrătorilor care au muncit din greu la săparea tunelului. Peste toate acestea se adaugă semnificația ezoterică: statuia din vârful monumentului l-ar reprezenta de fapt pe Lucifer, iar steaua cu cinci colțuri ar fi un simbol demonic.

Monumentul Fréjus din Piazza Statuto
Monumentul Fréjus din Piazza Statuto

Tot în Piazza Statuto se află și un obelisc geodezic, care indică paralela de 45 grade. După teoriile oculte, acest obelisc marchează de fapt vârful de la Torino al triunghiului magiei negre, care îl leagă de Londra și de San Francisco.

Obeliscul geodezic din Piazza Statuto ar fi un vârf al magiei negre.
Obeliscul geodezic din Piazza Statuto ar fi un vârf al magiei negre.

În apropierea Pieței Statuto se află alt loc asociat magiei negre: Rondò della Forca. Până în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, acesta era locul în care aveau loc execuțiile.

În Piazza Solferino vei găsi Fântâna Angelica, construită în anul 1929, din dorința ministrului Bajnotti, în memoria părinților săi. Statuile realizate de sculptorul Giovanni Riva reprezintă cele patru anotimpuri. Dincolo de asta, fântâna abundă însă în simboluri masonice.

Din această perspectivă, statuile feminine (primăvara și vara) simbolizează iubirea sacră și iubirea profană, dar și cunoașterea ezoterică accesibilă tuturor și pe cea accesibilă doar inițiaților.

Statuile masculine (toamna și iarna) îi reprezintă pe cei doi gardieni ai Coloanelor lui Hercule, care păzesc cunoașterea, simbolizată de apa care curge din vasele pe care le țin în mâini.

Fântâna Angelica din Piazza Solferino: personificările masculine ale toamnei și iernii
Fântâna Angelica din Piazza Solferino: personificările masculine ale toamnei și iernii

În Via Lascaris, în capătul dinspre Via San Francesco d'Assisi, dacă te uiți în jos, vei descoperi ceea ce torinezii numesc "ochii diavolului" (gli occhi del diavolo). Probabil inițial erau niște găuri de aerisire pentru camerele subterane însă, din cauza formei, au căpătat această denumire populară. Conotația ezoterică este accentuată și de faptul că în acest loc se afla cândva sediul unei loje masonice.

"Ochii diavolului"
"Ochii diavolului"

Il Portone del Diavolo ("Poarta Diavolului") este ușa de intrare de la Palazzo Trucchi di Levaldigi (astăzi sediu al Băncii Naționale a Muncii - Banca Nazionale del Lavoro), din Via XX Settembre 40. Realizată în 1675 la Paris, la comanda lui Giovanni Trucchi di Levaldigi, ministru de finanțe în timpul lui Carlo Emanuele al II-lea, ușa este o operă de artă în sine. Altceva a stârnit însă imaginația colectivă. Bătătorul de ușă reprezintă o figură demonică, din gura căreia ies doi șerpi încolăciți. Numeroase legende s-au născut în jurul ei. Conform uneia dintre ele, diavolul, deranjat de invocațiile nocturne ale unui ucenic vrăjitor, l-ar fi închis pentru totdeauna în spatele ușii. Se spune chiar că un schelet a fost găsit în interiorul clădirii sau că aceasta ar fi bântuită de fantoma unei balerine ucisă de un necunoscut într-o noapte de Carnaval. Alții zic că prin sec. al XVII-lea, în spatele ușii închise s-ar fi desfășurat activități de tarot, iar cartea care îl reprezintă pe diavol are numărul 15, număr care, ar fi fost chiar numărul de adresă al clădirii în acea epocă. O altă coincidență stranie: ca să ajungi la "Poarta Diavolului" cu mijloacele de transport public, ar trebui să te urci chiar în autobuzul nr. 15.

"Poarta diavolului"
"Poarta diavolului"

Piazza San Carlo este asociată cu magia albă. În colțurile de pe latura de vest a pieței se află două fresce de mici dimensiuni, reprezentând Sfântul Giulgiu și pe Fecioara Maria, care protejează orașul. Aceeași tematică se pare că o aveau și frescele din celelalte două colțuri, care au dispărut în urma bombardamentelor celui de-Al Doilea Război Mondial.

Până și Muzeul Egiptean din Torino ar fi un loc în care energiile pozitive se amestecă cu cele negative. Printre obiectele legate de magia neagră sunt câteva care au aparținut faraonului Tutankhamon, iar cele legate de magia albă, care se găsesc în muzeu în număr mai mare, aparțin faraonului Tutmes al III-lea.

Piazza Castello ar fi centrul energiei pozitive din Torino. După unii, gardul care străjuiește intrarea spre Palatul Regal, cu statuile lui Castor și Polux, ar marca fix granița dintre partea "albă" și cea "neagră" a orașului.

Gardul cu statuile celor doi dioscuri ar reprezenta granița dintre partea dedicată magiei albe și cea dedicată magiei negre.
Gardul cu statuile celor doi dioscuri ar reprezenta granița dintre partea dedicată magiei albe și cea dedicată magiei negre.

Mole Antonelliana, aflată nu departe, ar fi unul dintre simbolurile ezoterice ale magiei albe. Clădirea ar fi o imensă antenă, care iradiază energie pozitivă asupra orașului.

Un alt loc cu rezonanțe magice este Biserica Gran Madre di Dio, aflată în fața pieței Vittorio Veneto, de cealaltă parte a râului Po, la poalele colinei Monte dei Cappuccini. Se pare că pe acest loc se ridica în antichitate un templu dedicat zeiței Isis, numită și gran madre ("marea mamă"). Biserica, a cărei formă aduce aminte de Pantheonul din Roma, este asociată cu magia albă. Cele două statui de la baza scărilor reprezintă Credința (cea care ține în mână o cupă și o Biblie) și Religia (cea care ține o cruce). Se spune că pocalul ținut de prima statuie ar fi de fapt Sfântul Graal și că privirea statuii ar indica locul în care este ascuns acesta. 

Biserica Gran Madre di Dio este asociată cu magia albă.
Biserica Gran Madre di Dio este asociată cu magia albă.

18. Descoperă istoria unui simbol al Italiei în Muzeul Casa 500

Aflat în fosta fabrică Fiat, Casa 500 este un mic muzeu care se poate vizita gratuit. După cum îi spune și numele, în centru stă evoluția mașinii emblematice a Italiei – Fiat 500.

Muzeul Casa 500 prezintă câteva etape din evoluția mașinii-simbol al Italiei.
Muzeul Casa 500 prezintă câteva etape din evoluția mașinii-simbol al Italiei.

Muzeul Casa 500

Orar:

  • luni: închis
  • marți-duminică, 10.00-18.00

19. Caută atmosfera medievală în Borgo Medievale

Cu câteva excepții, printre obiectivele turistice din Torino nu se găsesc monumente din perioada medievală. Dacă vrei totuși să intri în atmosfera secolului al XV-lea, poți vizita Borgo Medievale ("satul medieval"), aflat în Parco del Valentino. În ciuda numelui, satul nu datează din acele vremuri, ci doar reproduce fidel o mică localitate medievală, caracteristică zonei Piemonte

Borgo Medievale a fost construit pentru Expoziția din 1884, la inițiativa unui grup de intelectuali și artiști. Deși trebuia să fie demolat după expoziție, el a rămas în picioare, iar astăzi este un muzeu în aer liber, cu case caracteristice, străzi înguste, o biserică, o cetate și ateliere cu artizani și produse locale.

Intrarea la Borgo Medievale este gratuită, se plătește bilet doar pentru a vizita cetatea – Rocca (momentan închisă pentru restaurare).

Borgo Medievale reconstituie atmosfera unui sat de secol XV din Piemonte.
Borgo Medievale reconstituie atmosfera unui sat de secol XV din Piemonte.

Borgo Medievale

Orar:

  • Borgo Medievale este închis pentru lucrări de renovare până în iunie 2026

20. Plimbă-te prin Parco del Valentino

Parco del Valentino este o oază verde în peisajul orașului, iar faptul că se află pe malul râului Po îl face cu atât mai atrăgător.

21. Scrie o dorință pe “Zidul dorințelor”

În apropiere de Parco del Valentino, pe Via Giorgio Bidone 32/A, se găsește un "zid al dorințelor". Instalația de artă realizată de Andrea Spoto poartă numele de Before I die...Black Dream Wall și cuprinde o mare tablă neagră, pe care trecătorii pot scrie cu cretă ceva ce își doresc să realizeze în viață.

Imediat lângă se află The Big Bear, o instalație de artă 3D a portughezului Artur Bordalo. Reprezintă un urs imens, realizat din deșeuri și are scopul de a atrage atenția asupra distrugerii naturii.

"Black Dream Wall" și "The Big Bear"
"Black Dream Wall" și "The Big Bear"

Pe aceeași stradă vei observa și mai multe murale, desenate pe pereții clădirilor.

22. Fotografiază orașul de pe Monte dei Cappuccini

Colina Monte dei Cappuccini, aflată pe celălalt mal al râului Po față de zona centrală, este unul dintre locurile care oferă panorame frumoase asupra orașului, mai ales la apus, atunci când creasta Alpilor se profilează pe fundalul roșu-portocaliu al cerului.

Râul Po și colina Monte dei Cappuccini, cu Biserica Santa Maria del Monte
Râul Po și colina Monte dei Cappuccini, cu Biserica Santa Maria del Monte

Tot aici poți vizita gratuit și biserica barocă Santa Maria del Monte. Se spune că în anul 1640, atunci când francezii au invadat orașul, au ajuns și în această biserică. Atunci când au vrut să o jefuiască, o limbă de foc a ieșit din tabernacul, iar francezii au făcut cale întoarsă. Pe aceste locuri s-a aflat, până în epoca lui Napoleon, o mânăstire a călugărilor cappuccini (de unde și numele colinei – "Muntele Cappuccinilor").

Vedere de seară de pe Monte dei Cappuccini
Vedere de seară de pe Monte dei Cappuccini
Biserica Santa Maria Del Monte și Muzeul Munților Duca degli Abbruzzi
Biserica Santa Maria Del Monte și Muzeul Munților Duca degli Abbruzzi

Biserica Santa Maria del Monte

Orar:

  • luni-duminică: 09.00-19.00

23. Admiră panorama orașului de la Bazilica Superga

Alt loc care oferă o vedere frumoasă spre oraș și munți este piața din fața Bazilicii Superga. Dacă nu ești cu mașina și nu vrei să plătești bilet pentru tramvaiul cu cremalieră, poți ajunge aici făcând o drumeție prin natură, de circa 1,5 ore.

În plus, poți vizita gratuit biserica barocă.

Basilica Superga

Orar:

  • luni-vineri: 10.00-13.00, 14.30-17.00
  • sâmbătă-duminică: 10.00-13.00, 14.30-18.00

24. Caută arta stradală în Muzeul de Artă Urbană

Muzeul de Artă Urbană nu este unul dintre muzeele clasice. Este un muzeu în aer liber, care a luat naștere în Borgo Vecchio Campidoglio, un vechi cartier muncitoresc din sec. al XIX-lea.

Începând din anul 1995, cu sprijinul locuitorilor, pereții clădirilor s-au îmbogățit cu murale create de diferiți artiști. Plimbându-te pe străzile din Borgo Vecchio Campidoglio, poți descoperi aproape 200 de opere Street Art.

25. Plimbă-te prin Cimitirul Monumental din Torino

Unele cimitire adăpostesc adevărate opere de artă. Este și cazul Cimitirului Monumental din Torino, mai mic decât faimosul Cimitir Staglieno din Genova, dar care este plin de monumente și de cavouri monumentale.

Intrarea principală se găsește în Corso Novara 131/a.

Te-ar putea interesa și:

Muzeul Lavazza din Torino Muzeul Lavazza din Torino
Muzeul Lavazza din Torino - vezi program și informații vizită (2025), cât costă biletul de intrare și de unde îl poți cumpăra.
Detalii

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează