
Ce poți să vezi gratuit în Bologna?
Există câteva atracții și obiective turistice în Bologna care se pot vizita gratuit – unele în totalitate, altele doar parțial. Printre ele se numără biserici, muzee și parcuri. Nu uita nici că în Italia, prin ordonanță ministerială, intrarea la muzeele și siturile arheologice de stat este gratuită în prima duminică din fiecare lună.
1. Sălile Palatul Primăriei
Primăria din Bologna se află în Piazza Maggiore. Palatul în care este adăpostită se mai numește și Palatul Accursio sau Palazzo Comunale și este unul dintre cele mai vechi din oraș. Frumoasele săli din interior (Sala Roșie, Sala lui Hercule, Sala și Capela Farnese) pot fi vizitate gratuit atunci când în interiorul lor nu sunt organizate evenimente.


În plus, de la ferestrele Sălii Farnese, de unde se face și accesul spre Turnul cu ceas (pentru care se plătește o taxă de intrare), poți avea o priveliște frumoasă a pieței.

2. Bazilica San Petronio
Bazilica San Petronio domină Piazza Maggiore, fiind cea mai importantă biserică din Bologna și una dintre cele mai mari din lume. Construcția sa a început la sfârșitul sec. al XIV-lea, iar fațada nu a fost niciodată terminată (de aceea vezi astăzi ciudata alăturare dintre cărămidă și marmură).

Intrarea este gratuită în biserică și muzeu (mai puțin accesul la câteva capele cu fresce, care este cu taxă), iar în interiorul impunător poți vedea cel mai lung meridian din lume, construit în sec. al XVII-lea de un profesor la Universitatea din Bologna, pentru a face observații astronomice.

Bazilica San Petronio
Orar:
Biserică:
- zilnic, 08.30-13.30, 15.00-18.30
- ultima intrare cu 10 minute înainte de închidere
Muzeu:
- zilnic, 09.00-12.45, 15.00-17.45
Preț bilet:
Biserică: gratuit (doar vizita celor trei capele cu opere de artă este contra cost)
Muzeu: gratuit
3. Curtea Palatului dell’Archiginnasio
Palazzo dell'Archiginnasio este cel mai faimos palat din oraș. A fost construit în anul 1563 și a funcționat ca sediu al Universității din Bologna până în anul 1838, când a fost transformat în Biblioteca Municipală.
Poți intra gratuit pentru a admira curtea interioară, înconjurată de 30 de arcade decorate cu steme ale studenților (pentru a vizita Teatrul Anatomic și Sala Stabat Mater va trebui să plătești bilet).

Palazzo dell'Archiginnasio
Orar:
- luni-vineri: 09.00-19.00
- sâmbătă: 09.00-18.00
- duminică: închis
Preț bilet:
- curtea interioară se poate vizita gratuit
4. Bazilica Santo Stefano
Basilica di Santo Stefano este una dintre cele mai interesante biserici din Bologna, iar intrarea este gratuită. De fapt nu este doar o biserică, ci patru biserici, legate între ele prin două curți interioare. Complexul religios este cel mai vechi din oraș și inițial cuprindea nu mai puțin de șapte biserici.
Bazilica Santo Stefano
Orar:
- luni: închis (este deschisă doar bazilica, nu și celelalte monumente)
- marți-vineri, 09.30-12.30, 14.30-19.00
- sâmbătă-duminică, 09.30-12.30, 14.30-19.30
Preț bilet:
- gratuit

5. Museo per la memoria di Ustica
Museo per la memoria di Ustica (Muzeul în amintirea tragediei de la Ustica) nu este cu siguranță un muzeu pe care să-l vizitezi cu sufletul ușor. Este un muzeu mai special, amenajat în anul 2007, în amintirea victimelor unei tragedii.
Pe 27 iunie 1980, un avion DC-9 al companiei Itavia, care plecase de pe aeroportul din Bologna spre aeroportul din Palermo, s-a prăbușit în Marea Tireniană, în apropierea insulei Ustica. Motivul nu este cunoscut nici acum. Au murit atunci toți pasagerii și toți membrii echipajului – în total, 81 de persoane.
Muzeul se află în cartierul Bolognina, în interiorul unui vechi depozit al fostei firme de transport din oraș. Instalația permanentă a fost concepută de artistul francez Christian Boltanski în jurul resturilor avionului.
Vizitarea muzeului este gratuită, iar rezervarea se face online.
Museo per la memoria di Ustica
Orar:
- joi-vineri: 09.30-13.30
- sâmbătă-duminică: 10.00-18.30
În zilele de 20, 21 și 25 aprilie 2025, muzeul va fi deschis între orele 10.00 și 19.00
Preț bilet:
- gratuit
6. Ceasul din Piazza delle Medaglie d’Oro
Piazza delle Medaglie d'Oro este piața aflată în fața Gării Centrale, pe unde vei trece probabil de multe ori, mai ales dacă vei vizita și obiectivele din jurul orașului Bologna.
La prima vedere, piața nu are nimic deosebit. Este legată însă de amintirea unei alte tragedii, întâmplate la circa o lună după accidentul aviatic de la Ustica. Pe 2 august 1980, o bombă a explodat în gară, ducând la moartea a 85 de persoane și rănirea câtorva sute. A fost cel mai grav atentat din istoria Italiei, pentru care a fost arestat și condamnat un cuplu de tineri extremiști de dreapta.
Ceasul s-a oprit atunci la ora 10:25, ora atentatului. Deși ulterior a fost pus în funcțiune, în final s-a hotărât să indice doar acea oră, în amintirea victimelor tragediei.

7. Bazilica San Domenico
În Bazilica San Domenico poți vedea gratuit mai multe opere de artă. Cea mai importantă este Arca di San Domenico, frumosul sarcofag medieval la care au lucrat mai mulți sculptori, printre care și Michelangelo, în perioada sa de tinerețe.
Bazilica San Domenico
Orar:
- luni-vineri: 08.30-12.00, 15.30-18.00
- sâmbătă: 08.30-12.00, 15.30-17.00
- duminică: 15.30-17.00
Preț bilet:
- gratuit

8. Colecția de modele anatomice din ceară Luigi Cattaneo
Colecția de modele anatomice din ceară Luigi Cattaneo (La Colezzione delle Cere Anatomiche) aparține Universității din Bologna, fiind găzduită în cadrul Institutului de Anatomie Umană.
Expoziția prezintă oasele și modelele din ceară care erau utilizate în trecut în scopuri didactice și de cercetare. Intrarea este gratuită, iar rezervarea se face online.
Colecția de modele anatomice din ceară
Orar:
- 1 iunie-31 august: marți-vineri, 10.00-13.00
- 1 septembrie-31 mai: marți-vineri, 09.00-13.00
Preț bilet:
- gratuit
9. Bazilica și porticul San Luca
Bazilica San Luca se află pe un deal, la 300m înălțime. O plimbare pe jos până acolo, străbătând cel mai lung portic din lume, este una dintre activitățile pe care le poți face în Bologna. Porticul are 3,8 km și 666 de arcade, simbolizând victoria binelui asupra răului. Îți va lua circa o oră, dar vederea pe care o vei avea din vârf asupra regiunii Emilia-Romagna va merita efortul.
Intrarea în biserică este gratuită, se plătește accesul în cupolă și în criptă.
Basilica di San Luca
Orar:
- biserică: luni-duminică, 07.00-19.00
Preț bilet:
- biserică: gratuit

10. Grand Tour Italia
Grand Tour Italia este un parc cu tematică gastronomică, deschis în data de 5 septembrie 2024, în locul în care s-a aflat FICO Eataly World, la circa 10 km de centrul orașului Bologna.
Intrarea în parc este gratuită, iar în weekend este gratuit și transportul cu shuttle bus de la autogară și înapoi.
Grand Tour Italia
Orar:
- joi, vineri, duminică: 11.00-23.00
- sâmbăta: 11.00-24.00
Preț bilet:
- gratuit
11. Grădina Botanică
Prima grădină botanică din Bologna a fost înființată în anul 1568 de Ulisse Aldovrandi, într-o curte a Palatului Accursio, la doar 23 de ani după Grădina Botanică din Padova, cea mai veche din lume.
Grădina Botanică pe care o vezi astăzi datează din anul 1803 și a fost înființată de Universitatea din Bologna. O poți vizita gratuit, cu rezervare online, intrând prin poarta de pe Via Irnerio 42. În interior vei găsi două sere cu plante tropicale, două cu plante suculente și o mică seră cu plante insectivore.
Grădina Botanică
Orar:
- 1 octombrie-31 martie: marți-duminică, 09.00-15.00
- 1 aprilie-30 septembrie: marți-duminică, 10.00-18.00
- ultima intrare se face cu 30 de minute înainte
- închis pe 1 ianuarie, 1 mai, 15 august, 24 și 25 decembrie
Preț bilet:
- gratuit
12. Parcurile din Bologna
Dacă îți place să te plimbi în natură, ar trebui să știi că în Bologna se găsesc câteva parcuri istorice.
Parco della Montagnola se află în apropiere de autogara din Bologna, iar numele său s-ar putea traduce prin "Parcul Movilei". Înălțimea pe care este situat poate părea ciudată în peisajul de altfel destul de plat al zonei citadine. Colina este de fapt una artificială, formată prin acumularea treptată, încă din Evul Mediu, a gunoaielor și a materialelor rămase de la construcții.
În a doua jumătate a sec. al XVII-lea, dealul a fost nivelat, au fost plantați duzi, iar locul a fost transformat în spațiu de plimbare. Aspectul actual datează de la începutul sec. al XIX-lea, când Napoleon a dat ordin să fie reamenajat în stil franțuzesc. De atunci datează și platanii pe care îi vezi azi.

Pe latura de nord a parcului, lângă autogară, se află o scară elegantă, numită Scalinata del Pincio, construită în anul 1888, cu ocazia Expoziției Emiliana. Sculptura din centru reprezintă un cal salvând o nimfă din tentaculele unei caracatițe, iar cele două basoreliefuri laterale sunt inspirate de istoria orașului.


Ruinele dintre parc și autogară aparțin Castelului Galliera, construit în sec. al XIV-lea și reconstruit de mai multe ori de-a lungul timpului, fiind distrus de fiecare dată când populația se revolta împotriva dominației papale.

Pe latura opusă a pieței, spre sud, la intrarea în parc dinspre Piazza VIII Agosto, unde în fiecare vineri și sâmbătă se organizează un târg, se află o statuie. Este un monument dedicat celor căzuți în acest loc în ziua de 8 august 1848 (de unde și numele pieței), atunci când trupele austriece chemate în ajutor de papă pentru a suprima insurecția locuitorilor au ocupat Bologna. Bolognezii numesc statuia Il Popolano ("Omul din popor").

Grădinile Margareta (Giardini Margherita) reprezintă cel mai mare parc din Bologna, inaugurat în anul 1879. Inspirat de parcurile în stil romantic englezesc, parcul a fost amenajat în onoarea reginei Margareta de Savoia.
Situat pe Collina di Casaglia, Parcul Vilei Spada (Parco di Villa Spada) este o frumoasă grădină în stil italian din sec. al XVIII-lea, de unde poți admira panorama orașului.