

În Italia, munții ocupă peste o treime din suprafața țării. Principalele lanțuri muntoase sunt Munții Alpi și Munții Apenini.
Alpii se întind în toată partea de nord a Italiei, în regiunile Valle d'Aosta, Piemonte, Lombardia, Trentino-Alto Adige, Veneto și Friuli Venezia Giulia. Vârfurile cele mai înalte din Munții Alpi sunt Monte Bianco (care, cu altitudinea de 4806 m, este și cel mai înalt vârf din Italia), Monte Rosa (4634 m), Cervino (4478 m) și Gran Paradiso (4061 m).
Spre nord-est se înalță poate cea mai faimoasă parte a Alpilor: Munții Dolomiți, care fac parte din Patrimoniul Mondial Unesco. Sunt alcătuiți din mai multe grupări muntoase, răspândite în trei regiuni italiene: Veneto, Trentino Alto-Adige și Friuli Venezia Giulia. Printre cele mai cunoscute masive sunt Sella, Marmolada, Tofana, Dolomiti di Brenta și Tre Cime di Lavaredo (care oferă una dintre cele mai frumoase priveliști din Alpi). 18 dintre vârfurile lor depășesc înălțimea de 3000 m. În Dolomiți se află și cel mai mare domeniu schiabil din Italia: Dolomiti Superski.
Munții Apenini se întind din nord-vest, de la granița dintre regiunile Piemonte și Liguria, până în sud, în regiunea Calabria. Sunt prezenți și în Republica San Marino, prin Monte Titano. Părți ale Apeninilor apar și în cele mai mari insule italiene: Sicilia și Sardinia. Vârful cel mai înalt este Gran Sasso (2912 m), aflat în regiunea Abruzzo.
În Sicilia se găsește și Muntele Etna. Cu înălțimea de 3403 m (după erupțiile recente), acesta este cel mai înalt vulcan din Europa.
Munții din Italia oferă o mulțime de activități, atât vara, cât și iarna: de la plimbări, călărie, trekking, alpinism și via ferrata până la schi și snowboard.
Stațiuni montane faimoase sunt Cortina d'Ampezzo, Courmayeur, Madonna di Campiglio, Cervinia, Livigno, Bormio, Merano sau Brunico.
Munți din Italia


Stațiuni montane din Italia





