Vizitarea Vulcanului Etna - tot ce trebuie să știi

Vizitarea Vulcanului Etna - tot ce trebuie să știi

Muntele Etna este unul dintre cei mai faimoși vulcani ai lumii. Este în același timp și cel mai înalt vulcan activ din Europa, înălțându-se până la altitudinea de 3357m (înălțimea Etnei crește ușor după fiecare erupție mai puternică și se pare că, după erupțiile din vara lui 2024, ar fi ajuns la 3403m). Aflat în partea de est a Siciliei, este vizibil din multe locuri, inclusiv din avion, fie că aterizezi pe aeroportul din Catania sau pe aeroportul din Palermo.

Etna este unul dintre simbolurile Siciliei și, din anul 2013, face parte din Patrimoniul Mondial, fiind unul dintre cele 7 obiective turistice UNESCO ale insulei. Sicilienii alintă muntele cu numele de "mama Etna", iar forma țuguiată pe care o au arancini în zona din imediata apropiere (vezi articolul despre mâncarea siciliană) este inspirată de forma vulcanului. Erupțiile Etnei sunt ceva obișnuit, sunt monitorizate și oferă un adevărat spectacol. Câteodată pot duce la închiderea temporară a aeroportului din Catania și redirecționarea zborurilor către cel din Palermo.

Vizitarea vulcanului Etna este o experiență în sine – una pe care ar fi păcat să o ratezi dacă te afli într-o vacanță în Sicilia. Până la o anumită altitudine, muntele este accesibil tuturor, iar la unele cratere poți ajunge chiar cu mașina. Craterele de vârf sunt accesibile doar celor cu nivel bun de pregătire fizică, iar accesul la ele este permis doar în compania ghizilor locali și în funcție de nivelul activității vulcanice din momentul respectiv.

Rezervă o excursie pe Etna

Cum ajungi pe Muntele Etna?

Vizita vulcanului se face de obicei fie dinspre partea Etna Sud, fie dinspre Etna Nord (dar există refugii și trasee de trekking și în părțile de est sau de vest).

Înainte să planifici vizita, este foarte important să știi că altitudinea maximă până la care poți ajunge pe cont propriu, altitudinea maximă până la care poți ajunge însoțit de un ghid autorizat, precum și accesul la craterele de vârf sunt stabilite prin ordonanțe locale, în urma recomandărilor Protecției Civile și ale Institutului Național Geofizic și Vulcanologic.

Etna este un vulcan activ – e ceva obișnuit să vezi un fuior de fum ieșind din craterele sale, iar activitatea sa este atent și permanent monitorizată, astfel încât să fie evitate pericolele. Cotele maxime de altitudine la care au acces turiștii pot diferi pe Etna Nord față de Etna Sud.

Vizita în zonele superioare ale Etnei se poate face doar în compania unui ghid specializat (altfel riști o amendă usturătoare), iar în unele perioade accesul la craterele de vârf poate fi interzis (de exemplu, este posibil să ai acces până pe la 2800-2900m, dar să nu ai voie să urci mai sus).

Cotele de altitudine până la care poți ajunge pe cont propriu sau însoțit de ghid sunt stabilite prin ordonanțe locale.
Cotele de altitudine până la care poți ajunge pe cont propriu sau însoțit de ghid sunt stabilite prin ordonanțe locale.

Având în vedere suprafața insulei, pentru a putea vizita cu ușurință obiectivele turistice din Sicilia ideal ar fi să închiriezi o mașină. Atenție! Conform legilor locale, în perioada 15 noiembrie-15 aprilie șoferii care circulă pe pantele Etnei trebuie să aiba anvelope de iarnă pe mașină sau lanțuri pentru zăpadă la ei (se fac controale și se dau amenzi).

Dacă nu ai o mașină la dispoziție, te poți deplasa și cu transportul public, doar că vei petrece mai mult timp pe drum.

Cel mai folosit și mai comod punct de plecare în drumețiile pe Etna este Rifugio Sapienza, situat pe versantul Etna Sud, la altitudinea de circa 1900m, unde se află stația de plecare a telecabinei. Cel mai ușor poți ajunge la Rifugio Sapienza din zona orașelor Catania și Taormina. De acolo se organizează de altfel și cele mai multe excursii și tururi pe Etna.

Muntele Etna se vede de pe aproape toate șoselele din estul Siciliei
Muntele Etna se vede de pe aproape toate șoselele din estul Siciliei

Transport Catania-Etna

Catania este singurul oraș care are o legătură directă de transport public cu Vulcanul Etna.

Autobuzele spre Etna aparțin de Azienda Siciliana Trasporti. Autobuzele pleacă în fiecare zi la ora 08.15, din Stazione Centrale (Piazza Giovanni XXIII) și ajung la Rifugio Sapienza la ora 10.15, oprind pe drum în Nicolosi. Biletul dus-întors costă 6,6 EUR și se poate cumpăra de la ghișeu sau direct din autobuz. Întoarcerea de la refugiu spre Catania este la ora 16.30, ceea ce înseamnă că vei avea la dispoziție aproximativ 6 ore pentru vizită.

Dacă nu vrei să ai grija transportului, poți rezerva o excursie pe Etna, cu plecare din Catania.

REZERVĂ EXCURSIE Catania-Etna

 

Transport Taormina-Etna

Nu există legături directe din Taormina spre Rifugio Sapienza. Va trebui ca mai întâi să ajungi din Taormina în Catania, iar de acolo, din gară, să iei autobuzul către Etna (cel menționat mai sus).

O altă variantă este să rezervi o excursie pe Etna, cu plecare din Taormina.

Rezervă excursie Taormina-Etna

Transport Palermo-Etna

Ca să ajungi din Palermo pe Vulcanul Etna cu mijloacele publice de transport, va trebui mai întâi să ajungi în Catania. Drumul cu autobuzul durează circa 4 ore, iar cel cu trenul cam 5 ore. Având în vedere că autobuzele din Catania spre Rifugio Sapienza pleacă dimineața, nu este posibilă o excursie în aceeași zi. Va trebui fie să te cazezi în Catania, fie să rezervi direct o excursie organizată din Palermo spre Etna (dar așteaptă-te să petreci mult timp pe drum și prea puțin la destinație).

Rezervă excursie Palermo-Etna

Linia feroviară Circumetnea

Circumetnea este o cale ferată cu ecartament îngust, care pleacă de la Catania (Stazione Borgo) și ajunge la Riposto, mai la sud de Giardini Naxos și Taormina. Este o linie feroviară istorică, construită la sfârșitul sec. al XIX-lea. După cum îi spune și numele, Circumetnea face un tur aproape complet în jurul Muntelui Etna.

Pe durata a 110 km, trenul traversează peisajele și satele pitorești aflate la poalele Etnei, trecând prin plantațiile de fistic de la Bronte și prin orășelul medieval Randazzo.

Vizitarea Vulcanului Etna

Vizitarea vulcanului Etna se face cel mai adesea dinspre părțile de sud și nord, dar există trasee și refugii și în est sau vest.

Etna Sud

Punctul de plecare în excursiile pe Etna Sud este Rifugio Sapienza, aflat la înălțimea de 1900m.

În zona refugiului (Piazzale Rifugio Sapienza) vei găsi parcare, baruri, restaurante și magazine cu suveniruri și hărți ale vulcanului. Aici se află și stația de plecare a telecabinei, precum și sediul ghizilor alpini.

Taxa pentru parcare este de 1,2 EUR/oră, 3,5 EUR/jumătate de zi, respectiv 6 EUR/zi. Tichetele pentru parcare sunt disponibile în magazine.

Parcarea de la Rifugio Sapienza (Etna Sud)
Parcarea de la Rifugio Sapienza (Etna Sud)

Tot în zona refugiului vei găsi și o structură piramidală care marchează meridianul de 15 grade longitudine estică.

De la Rifugio Sapienza ai mai multe posibilități pentru a vizita Vulcanul Etna și craterele sale, care sunt probabil cea mai mare atracție. La urma urmei, nu în fiecare zi ai posibilitatea de a vedea un vulcan, mai ales unul activ.

Refugiul Sapienza (astăzi hotel), construit la cota de 1920m
Refugiul Sapienza (astăzi hotel), construit la cota de 1920m

Telecabina Etna

Telecabina se găsește un pic mai sus față de nivelul restaurantelor și magazinelor de suveniruri și urcă de la stația aflată la Rifugio Sapienza (1923m) până la stația superioară, aflată la altitudinea de 2500m. Și în partea de sus se găsesc un restaurant și un magazin de suveniruri (unde se fac de obicei mici degustări gratuite atunci când te întorci din drumeție).

Vederea din telecabina de pe Etna
Vederea din telecabina de pe Etna

Programul telecabinei este de la ora 08:30 la ora 16:00. Ultima coborâre se face la ora 15.50. Programul poate suferi modificări în funcție de condițiile meteo.

Preț unui bilet pentru telecabina Etna este:

Cumpără bilet telecabină Etna

Societatea care gestionează telecabina (Funivia dell’Etna) oferă și excursii cu 4x4 și ghid. Tariful este 78 EUR/adult, respectiv 50 EUR/copil 5-10 ani și include biletul de telecabină, transport de la telecabină până la zonele mai înalte cu microbuze 4x4 și ghid alpin. Nu vei ajunge la craterele de vârf, dar experiența poate fi indicată pentru cei care nu pot face trasee, dar vor să ajungă la altitudini mai mari pe Etna.

Rezervă excursie Etna

Pe Etna Sud, la stația superioară a telecabinei (2500m)
Pe Etna Sud, la stația superioară a telecabinei (2500m)

Craterele Silvestri

Craterele Silvestri sunt cel mai ușor accesibile și nu presupun costuri (în afară de cel al transportului cu mașina sau autobuzul până acolo). Sunt deci și cel mai frecvent vizitate. Se află la o distanță de circa 600m înainte să ajungi la Rifugio Sapienza, chiar de-o parte și de alta a șoselei (există și aici un restaurant și o parcare cu plată).

Vizita la aceste cratere se poate face pe cont propriu (nu este obligatorie prezența unui ghid de turism) și este recomandată în special pentru cei care au puțin timp la dispoziție, dar totuși vor să ajungă pe Etna și să aibă experiența plimbării pe marginea unui crater.

Craterele Silvestri sunt cinci cratere vulcanice inactive (împărțite în cratere inferioare și cratere superioare), situate pe versantul de sud al muntelui, către Nicolosi. S-au format în urma erupțiilor care au avut loc timp de 173 de zile, în anul 1892 și se află la altitudini cuprinse între 1800 și 2025m.

Cel mai ușor accesibil este Craterul de Sud, aflat în stânga șoselei (cum mergi spre Rifugio Sapienza), care presupune doar o plimbare ușoară. Craterul de Nord se află pe dreapta șoselei și ca să ajungi la el va trebui să urci o potecă.

Craterele Silvestri pot fi vizitate de oricine, indiferent de condiția fizică și nu necesită neapărat echipament de munte.

Craterul Silvestri de sud
Craterul Silvestri de sud

Craterele laterale

Craterele laterale sunt cele care se află pe versanții Etnei, la diferite înălțimi. La unele dintre ele (de exemplu Montagnola, Cratere del Laghetto-Escrivà sau Cisternazza) poți ajunge destul de ușor, luând telecabina și de acolo continuând cu un microbuz 4x4 sau făcând un mic traseu.

Craterele din zona superioară sunt încă active și poți simți căldura pietrelor și mirosul de sulf. Înainte de a te aventura pe cont propriu la acestea, verifică care este altitudinea maximă permisă pentru accesul fără ghid. În funcție de activitatea vulcanului, este posibil ca accesul la unele cratere aflate la înălțime (precum craterele Barbagallo, care se află la peste 2900m) să fie permis doar printr-o excursie cu ghid autorizat.

Prețul acestor excursii este în jur de 100 EUR/pers. și include bilet de telecabină, trekking cu ghid alpin și cască (obligatorie). Unii operatori oferă în mod gratuit și închirierea echipamentului de munte (bocanci, geacă, bețe).

Rezervă excursie spre craterele laterale

Craterul Barbagallo (erupția 2002-2003)
Craterul Barbagallo (erupția 2002-2003)

Craterele de vârf

Craterele de vârf sunt cele care se află în zona superioară, la înălțimi de circa 3300m. Sunt cele mai spectaculoase și cele mai active și de aceea nu sunt întotdeauna accesibile, fiind sub monitorizare continuă. Vizita la craterele centrale se poate face doar prin înscrierea într-o excursie organizată, cu ghid autorizat. Verifică întotdeauna condițiile de acces – câteodată accesul la craterele de vârf nu este permis.

Craterele superioare sunt Craterul de Sud-Est, Craterul de Nord-Est și Craterul Central (cu Voragine și Bocca Nuova).

Traseul către craterele de vârf presupune o bună condiție fizică și haine adecvate. De obicei se merge cu telecabina de la Rifugio Sapienza până la 2500m, de acolo se continuă cu mașinile de teren până la 2900m, iar apoi urmează o urcare de circa 2 km, cu diferență de nivel de 400m. Coborârea până la telecabină se face pe jos.

Etna Nord

Cel mai folosit punct de acces pentru vizitarea vulcanului dinspre nord este Rifugio Piano Provenzana, aflat la altitudinea de 1800m. Această parte este mai puțin aglomerată în timpul verii, dar foarte aglomerată în timpul iernii, din cauza faptului că aici se află cel mai important centru de schi de pe Etna.

La Rifugio Piano Provenzana vei găsi un restaurant cu bar, magazine cu suveniruri și o parcare cu taxă (3 EUR/zi). 

De aici poți vedea erupția laterală care în octombrie 2002 a distrus Piano Provenzana.

De la Piano Provenzana se organizează excursii pe Etna Nord. Cele mai multe ajung la Observatorul Etna, aflat la cota de 2800m, dar există și excursii către craterele centrale. Acestea sunt mai dificile, fiind pentru cei cu formă fizică bună.

Excursii organizate pe Etna

Excursiile pe Etna au ca punct de plecare orașele Catania și Taormina (dar există și excursii din Palermo). Multe tururi și excursii organizate încep chiar de la Rifugio Sapienza (Etna Sud) sau de la Piano Provenzana (Etna Nord), până unde va trebui să ajungi pe cont propriu.

Excursiile au de obicei durata de o jumătate de zi sau de o zi, în funcție de traseu și de vizitele incluse – cratere stinse sau încă active, câmpuri de lavă, sate distruse de erupții, grote și canioane formate în lavă, caldera Valle del Bove etc. Cele mai multe excursii pe Etna Sud includ vizite la Craterele Silvestri și la unele cratere laterale. De obicei ghidul dă explicații în mai multe limbi.

Microbuzele 4x4 duc turiștii până la anumite cote de înălțime.
Microbuzele 4x4 duc turiștii până la anumite cote de înălțime.

Excursiile organizate oferă mai multe avantaje:

Rezervă o excursie pe Etna

Traversarea unui canion în lavă
Traversarea unui canion în lavă

Câteva sfaturi:

În zare se vede craterul Bocca Nuova, fumegând
În zare se vede craterul Bocca Nuova, fumegând

Etna pe cont propriu

Etna se poate urca și pe cont propriu, până la altitudinea maximă permisă în momentul respectiv pentru turiștii care nu sunt însoțiți de ghid alpin autorizat.

Pe Etna Sud, cei care nu au condiție fizică pot vizita doar Craterele Silvestri sau pot lua telecabina pentru a ajunge până la 2500m și de acolo microbuze 4x4 pentru a urca mai sus (atunci când e permis accesul pe cont propriu la altitudini mai mari de 2500m).

Dacă ești obișnuit cu mersul pe munte și ai experiență și echipament adecvat poți face și o drumeție de la stația inferioară a telecabinei (circa 1900m) la cea superioară (2500m). Traseul durează circa 1,5 ore. De la 2500m (dacă accesul e permis) poți continua către Cisternazza și punctul de belvedere spre Valle del Bove.

Sfat: înainte de a pleca pe cont propriu într-o drumeție pe Etna, informează-te foarte bine asupra traseului, asupra condițiilor meteo din zona respectivă și asupra altitudinii maxime permise fără ghid. Poartă echipament potrivit, asigură-te că ai cu tine suficientă apă și o hartă bună (multe trasee nu sunt marcate foarte bine) și nu te aventura în zone izolate, fără semnal. Este bine să știi și un număr pentru urgențe – pe Etna vremea se poate schimba pe neașteptate și este foarte ușor să te rătăcești din cauza lipsei vizibilității.

Pe Etna vremea este imprevizibilă și se poate schimba pe neașteptate.
Pe Etna vremea este imprevizibilă și se poate schimba pe neașteptate.

Când se poate vizita Vulcanul Etna?

Teoretic, Etna se poate vizita pe toată durata anului. Fiind un vulcan activ însă, altitudinea maximă până la care se poate urca este stabilită de autoritățile competente, în funcție de nivelul activității vulcanice din momentul respectiv.

În lunile de vară sunt foarte mulți turiști. Lunile mai puțin aglomerate sunt mai, septembrie și octombrie.

Dacă vrei să urci pe vulcan, ideal ar fi să ajungi la Rifugio Sapienza sau la Piano Provenzana dimineața devreme. O alternativă ar fi să ajungi în cursul după-amiezii, pentru a putea urmări culorile apusului (există și unele excursii care au în prim plan Etna la apus).

Cum să te îmbraci pe Etna?

Chiar dacă plănuiești o drumeție pe Etna în cele mai călduroase luni ale verii, nu uita că Etna este totuși un munte înalt. Sus pe vulcan poate să fie vânt, iar temperaturile scad pe măsură ce urci în altitudine. Chiar dacă jos, la țărm, sunt peste 30 de grade, pe Etna pot fi doar 10 grade, care scad treptat către vârf.

Poți urmări în direct cum arată vremea pe Etna prin camerele web instalate în diferite puncte al vulcanului.

Nu pleca pe Etna fără să ai încălțări de munte (de preferință închise și mai înalte, dacă nu vrei să stai să-ți scoți tot timpul pietricelele și nisipul din bocanci), pantaloni lungi și comozi, o geacă de vânt, pălărie sau șapcă, ochelari și cremă de soare. Ideal ar fi să ai mai multe straturi de haine, ca să te poți adapta ușor schimbărilor de vreme. Nu uita să ai cu tine apă și ceva de mâncare (le poți cumpăra și din restaurantele și barurile aflate la refugii).

Dacă excursia pe Etna are loc iarna, va trebui să ai cu tine haine mult mai serioase, adecvate ascensiunilor la 2500-3000m, căciulă și mânuși.

Dacă nu ai adus cu tine echipament potrivit, poți închiria și de la magazinele aflate la Rifugio Sapienza sau direct de la stația telecabinei.

Un sfat: evită să porți lentile de contact atunci când urci pe Etna (din cauza nisipului vulcanic).

Bombă vulcanică și peisaj lunar pe Etna
Bombă vulcanică și peisaj lunar pe Etna

Câteva informații și curiozități despre Vulcanul Etna

Cu peisajele sale selenare și vârful al cărui profil se înalță maiestuos deasupra zonei înconjurătoare, Etna a fascinat de-a lungul istoriei localnici și străini deopotrivă. Numele său provine cel mai probabil din vechiul cuvânt grecesc aitho, care înseamnă “ard”. Sicilienii l-au numit Mungibeddu sau Mongibello (de la termenul latin mons și cel arab ghebel – ambele însemnând “muntele”) sau pur și simplu 'A Muntagna.

Iată câteva curiozități despre Etna:

Te-ar putea interesa și:

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează