
Stațiunea Giardini Naxos de lângă Taormina
Giardini Naxos este una dintre cele mai cunoscute stațiuni din Sicilia. Se află pe coasta de est, la Marea Ionică, la distanțe aproape egale (cam 50km) între Catania și Messina și foarte aproape de Taormina.
Giardini Naxos este căutată în special pentru plaje (cele mai multe cu nisip) și pentru marea curată și cristalină. Mai are un avantaj: este o alternativă mai ieftină de cazare față de mai celebra Taormina, la care poți ajunge totuși rapid și ușor (vezi și articolul Unde să te cazezi în Taormina).
Cum ajungi de la Catania la Giardini Naxos?
Dacă alegi să petreci un sejur în Giardini Naxos, cel mai probabil vei ateriza pe aeroportul din Catania. Distanța de acolo până în stațiune este de circa 59km, pe care îi poți parcurge cu o mașină închiriată, cu trenul, cu autobuzul sau cu un transfer privat.
Rent a Car
O mașină închiriată îți va oferi libertate de mișcare, în cazul în care vrei să faci și excursii prin împrejurimi. Dacă însă plănuiești să stai mai mult la plajă, atunci mai bine alegi transportul cu trenul sau autobuzul și eventual îți rezervi o excursie online sau la fața locului.
Drumul cu mașina de la aeroportul din Catania până în Giardini Naxos durează circa 45 de minute. Sfaturi utile găsești și în articolul despre închirierea unei mașini în Sicilia.
Dacă vrei să parchezi în Giardini Naxos, caută locurile marcate cu albastru (contra cost). Cele marcate cu alb sunt pentru rezidenți.
Autobuz
Autobuzele firmelor Etna Trasporti și Interbus, care oferă transport de la Catania la Taormina, opresc în mai multe locuri din Giardini Naxos.
Stația autobuzelor se găsește după ieșirea din terminalul aeroportului, spre dreapta (cel mai bine este să întrebi unde este). Durata călătoriei este de circa 1 oră și 10 minute, iar prețul este de 6 EUR/pers./sens.
Tren
Trenul nu este neapărat cea mai convenabilă opțiune, dar pot apărea cazuri în care orarul plecărilor ți se potrivește mai bine. Ia oricum în calcul faptul că gara (Taormina-Giardini) se află în capătul de nord al stațiunii, stațiune care e destul de întinsă. Dacă ai cazare în partea de sud, va trebui fie să mergi peste 2km, fie să iei un autobuz.
Pentru a merge cu trenul la Giardini Naxos, ia mai întâi naveta 524S din aeroport spre gara Fontanarossa. Circulă din 10 în 10 minute și costă 1 EUR. Din gara Fontanarossa, ai tren direct până în Taormina-Giardini. Durata călătoriei este de 1 oră-1 oră și 15 minute, iar prețurile încep de la 6,5 EUR.
În total, vei face cu naveta și autobuzul cam 1,5 ore. Prețul (total) începe de la 7,5 EUR.
Pentru a cumpăra bilete de tren+autobuz navetă (ori de pe Trenitalia, ori direct de la automate), va trebui să selectezi ca punct de plecare Catania Aeroporto Fontanarossa Bus (dacă selectezi doar Catania Aeroporto Fontanarossa, vei cumpăra doar biletul de tren, nu și pe cel de autobuz-navetă până în gară).

Transfer privat
Transferurile private nu sunt cea mai ieftină opțiune, dar sunt cea mai comodă și pot fi avantajoase pentru grupuri. Un transfer privat de la aeroportul din Catania la Giardini Naxos costă 100-130 EUR, în funcție de mașină și de numărul de persoane.
Ce vizitezi în Giardini Naxos?
Giardini Naxos este o așezare cu o istorie milenară, fiind prima colonie fondată de greci în Sicilia, în anul 734 î.Hr. Numele de Naxos amintește de insula de origine a coloniștilor, din arhipeleagul Cicladelor. Până de curând, Giardini a fost doar un sat de pescari, transformându-se într-o stațiune turistică populară abia prin anii '70.
Parcul Arheologic Naxos este cel mai important obiectiv turistic din Giardini Naxos. În interiorul său se află și Muzeul de Arheologie. Intrarea în parc se face din Via Lungomare Schisò (în apropiere de port). Biletele se pot cumpăra la fața locului sau online (dar arareori vei găsi coadă la intrare).

Situl arheologic păstrează resturile a 13 locuințe de la sfârșitul sec. al VIII-lea î.Hr., o parte din fortificațiile construite în sec. al VI-lea î.Hr. de-a lungul malurilor râului Venera, sanctuarul zeiței Hera sau Afrodita și zidurile incintei sacre în interiorul căreia se află altarul pentru procesiuni.

Tot în interiorul parcului arheologic se găsește și Torre Vignazza, turnul construit în anul 1544 pentru a supraveghea Capul Schisò și coasta de la sud de port. Atunci când era identificat vreun pericol (reprezentat de obicei de navele piraților), gardianul aflat în turn trimitea semnale cu fum, pentru a avertiza localnicii și celelalte turnuri de pază.

Parcul Arheologic Naxos
Orar:
1-15 martie 2025:
- luni-duminică, 09.00-17.45
16-31 martie 2025:
- luni-duminică, 09.00-18.15
Ultima intrare se face cu 45 de minute înainte de închidere.
Preț bilet:
- adult: 6 EUR
- sub 18 ani: gratuit
- 18-25 ani: 3 EUR
Porta di Naxos, aflată pe Capul Schisò, lângă port, este o sculptură modernă, realizată în anul 2000, cu ocazia înfrățirii stațiunii cu insula Naxos din Ciclade. Simbolizează poarta de intrare în oraș și deschiderea către schimburile culturale.

În același loc, pe malul mării, se află statuia zeiței Nike, o operă modernă, realizată în anul 1965 de Carmelo Mendola și inspirată de faimoasa sculptură Niki din Samothraki, aflată astăzi la Muzeul Luvru din Paris. Opera a fost realizată pentru a sărbători înfrățirea dintre Giardini Naxos și Chalkida, capitala insulei Evia din Grecia unde, în anul 1980, a fost așezată o copie a statuii.

Castelul Schisò (momentan închis pentru renovare), aflat pe o colină, a fost construit în perioada medievală și avea rolul de a controla accesul în Golful Naxos. În sec. al XVI-lea, castelul a fost mărit și în interiorul său a început să se prelucreze trestia de zahăr produsă în zonă.
Biserica San Pancrazio, aflată pe o stradă paralelă cu marea, în dreptul plajei cu același nume, este cea mai importantă din Giardini Naxos. A fost construită în anul 1719 și este locul în care pescarii și marinarii se duceau să se roage înainte de a pleca pe mare.

În partea de nord a stațiunii se află statuia lui Theocles, cel care a condus expediția în urma căreia a fost fondat orașul Giardini Naxos.

Plaja din Giardini Naxos
Plajele din Giardini Naxos sunt frumoase și variate. Plaja se întinde în mod aproape continuu, pe mai bine de 3 kilometri, între portul Schisò (dar și la sud de acesta, în cartierul Recanati) până în capătul de nord al stațiunii, având pe fundal Muntele Etna. De-a lungul său se desfășoară o promenadă mărginită de hoteluri, restaurante, baruri și gelaterii.

Cele mai multe plaje sunt cu nisip, doar unele porțiuni fiind cu pietriș sau stânci. Există porțiuni de plajă gratuite, dar și plaje organizate (numite lido), de unde poți închiria șezlonguri și umbreluțe.

Spre sud este plaja din cartierul Recanati, o plajă întinsă, cu nisip, care în apropierea mării se amestecă cu pietriș. Intrarea în apă este lină. Una dintre cele mai iubite plaje din Recanati este Spiaggia del Pirata ("Plaja Piratului"), cu porțiuni libere, dar și organizate. Aici poți ajunge doar pe jos, pe o cărare, ceea ce o face mai puțin aglomerată față de celelalte. În partea de sud, mai departe, se află gurile de vărsare ale râului Alcantara (spre canionul căruia se organizează multe excursii), care despart provincia Messina (în care este situată stațiunea Giardini Naxos) de provincia Catania. Acolo este plaja Rocce nere ("Pietrele negre"), care are cea mai întinsă bucată de plajă gratuită, însă apele sunt mai reci, iar nisipul e amestecat cu pietricele.

Plaja Schisò (numită și Naxos) se află în apropiere de port, în locul în care grecii și-au fondat colonia. Este o plajă lată, cu nisip fin și auriu (inclusiv fundul mării este cu nisip), foarte frecventată de turiști și de obicei aglomerată. Porțiunile de plajă liberă sunt pe margini, în rest sunt plaje organizate, cu plată.

Urmează, spre nord, în apropiere de centrul istoric, plaja San Giovanni, care își ia numele de la Biserica San Giovanni. Este formată din mai multe porțiuni mai înguste, cu nisip fin, dar și mai grosier pe alocuri, și priveliști frumoase. Este frecventată în special de localnici și are multe bucăți de plajă liberă. Porțiunea dinspre sud, dinspre port, se numește plaja San Pancrazio (după numele bisericii aflate în apropiere).



Lângă Primărie se află plaja Piazza Municipio, în mare parte cu pietricele, cuprinsă între statuia lui Theocles și Lido Sirina. Cea mai mare parte este neamenajată. Din această zonă (lângă statuie), se organizează excursii cu caiac sau canoe. Pe la mijloc, plaja Porticciolo Saia este mai sălbatică, cu mici golfuri și stânci de origine vulcanică ce ies din mare.
În final, cam în dreptul gării, se mai află o bucată de plajă cu pietre, numită și Cantone del Faro. Partea cea mai frumoasă este înspre sud.
Excursii din Giardini Naxos
Din Giardini Naxos se organizează multe excursii în împrejurimi (vezi și articolul 11 activități și excursii din Taormina).
Cele mai căutate sunt excursiile cu vaporașul (una dintre excursii include și asistență în limba română), pentru a vizita Isola Bella și Grotta Azzurra ("Grota Albastră"), aflate lângă Taormina. Vaporașele parcurg golfurile Naxos și Taormina, te duc pe la mai multe grote și fac opriri pentru înot sau snorkeling.

O experiență deosebită este cea cu semi-submarinul, unde poți sta atât la interior, pentru a urmări frumusețea florei și faunei marine, cât și pe punte.

Alte excursii includ transport cu autocar și ghid către Muntele Etna sau degustări de vin în satele de pe versanții vulcanului.
Cum ajungi din Giardini Naxos la Taormina?
Distanța dintre Giardini Naxos și Taormina este de doar 8km, așa că ar fi păcat să nu profiți de acest lucru pentru a vizita și obiectivele turistice din Taormina.
Autobuzele care asigură legătura dintre Giardini Naxos și Taormina sunt cele ale societăților Etna Trasporti și Interbus. Durata călătoriei este de 10-15 minute, în funcție de stația la care te urci în Giardini Naxos. Prețul unei călătorii este de 1,9 EUR/sens, respectiv 3 EUR dus-întors.