Excursie la Grotta Azzurra ("Grota Albastră") din Taormina
Grotta Azzurra ("Grota Albastră") din Taormina se găsește în interiorul Parcului Marin Isola Bella, la circa 300m distanță față de plajă, în apropierea Capului Sant'Andrea. Nu este la fel de spectaculoasă precum Grotta Azzurra din Capri, dar are ape transparente, de o culoare intensă și poate fi unul dintre obiectivele turistice de vizitat în Taormina.
La Grotta Azzurra se poate ajunge doar pe mare. Majoritatea excursiilor se organizează din Giardini Naxos, o stațiune aflată lângă Taormina, unde există un mic port din care pleacă zilnic vaporașe. Câteva excursii cu barca se mai vând și direct pe plaja de lângă Isola Bella (acolo nu există port, deci va trebui să intri în apă pentru a ajunge la barcă).
Excursiile din Giardini Naxos au în general o durată de circa 2 ore și prețuri în jur de 40-50 EUR/pers. Se fac în cursul dimineții și al după-amiezii, iar unele excursii includ chiar ghidaj în limba română. Chiar dacă multe promovează și o eventuală întâlnire cu delfinii, să știi că delfinii se pot vedea destul de rar, dar acest lucru nu face experiența mai puțin interesantă.
Excursiile nu înseamnă doar vizita Grotei Albastre. Vaporașul te va plimba prin Golful Naxos, prin Parcul Marin Isola Bella și prin Golful Mazzarò. Vei putea admira astfel de pe mare, dintr-o perspectivă diferită, frumusețea coastei Siciliei, având ca fundal impresionantul vulcan Etna. De obicei, în timpul plimbării ți se vor oferi un pahar de prosecco sau de vino alla mandorla (vin dulce, aromatizat cu migdale) și o gustare (biscuiți cu migdale locali, fructe sau arancini – vezi și articolul Ce să mănânci și să bei în Sicilia).
În timpul excursiei, vei vedea și alte grote ascunse în stâncile de pe coastă. Cele mai cunoscute sunt Grotta dell'Amore ("Grota Iubirii"), Grotta delle Sirene ("Grota Sirenelor"), Grotta dello Smeraldo ("Grota Smaraldului") sau Grotta del Corallo ("Grota Coralului"). Opririle pentru înot se fac de obicei în Parcul Marin Isola Bella sau în Golful Mazzarò.
Grotta dell'Amore (sau Grotta degli Innamorati) se află în versantul sudic al promontoriului care formează Capul Taormina. Numele ("Grota Iubirii" sau "Grota Îndrăgostiților") provine de la forma sa (dacă o privești dintr-un anumit unghi, seamănă cu o inimă), dar și de la o legendă locală. Se spune că doi îndrăgostiți, cu a căror legătură familiile nu erau de acord, s-ar fi refugiat în această grotă, pentru a trăi liber. Atunci când au fost prinși, au preferat să se omoare aruncându-se de pe stânci, decât să trăiască separat. Peretele de circa un metru, care desparte grota de mare, pare făcut anume pentru a proteja cuplurile de îndrăgostiți de ochii indiscreți. Grota, adâncă de circa 25m, a fost folosită și de către pescari, ca adăpost. Se mai numește și Grotta del Giorno ("Grota Zilei"), probabil datorită faptului că este iluminată de razele soarelui.
Imediat după ce treci de Grotta dell'Amore, poți vedea un buncăr german, rămas din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După el, chiar pe promontoriu, este UNAHOTELS Capotaormina (unul dintre cele mai căutate hoteluri din Taormina, cu priveliști superbe), care are pe această parte a stâncii restaurantul, barurile și piscina infinity, la care se ajunge cu un lift prin stâncă (vezi și articolul Unde să te cazezi în Taormina).
În capătul promontoriului se înalță o stâncă numită Scoglio della Croce, după crucea așezată în vârf. Acesta este și un loc pentru scufundări, cunoscut sub numele de Relitto delle colonne ("Epava coloanelor"). Sub apă, la adâncimea de 26m, se află epava unei nave romane, eșuată acum 2000 de ani. Nava transporta coloane de marmură din provinciile africane, coloane care urmau probabil să fie întrebuințate la construcția unui mare templu în împrejurimile Taorminei.
Pe cealaltă parte a limbii de pământ care formează Capul Taormina, vei zări plaja privată a hotelului. În fața ei este stânca numită Scoglio del Fico d'India, după cactușii limba-soacrei care o acoperă în partea superioară. Mai este poreclită și Faraione di Taormina, cu trimitere la celebrele stânci Faraglioni din Capri.
În apropiere se află Grotta delle Sirene ("Grota Sirenelor"), o grotă mai micuță.
Traversând golful, poți admira frumusețea peisajului și a apelor care înconjoară Isola Bella.
De cealaltă parte a golfului, în apropiere de Capul Sant'Andrea ("Sfântul Andrei"), se află faimoasa Grotta Azzurra ("Grota Albastră"). Își ia numele de la culoarea albastru intens pe care o capătă apa în contact cu razele soarelui, creând o atmosferă aproape ireală. Tonurile variază în funcție de momentul din zi – culoarea poate trece de la albastru la nuanțe de turcoaz și verde smarald.
Grotta Azzurra are adâncimea de circa 30m, înălțimea de circa 12m și lățimea maximă de 10m. Fundul mării, pe care îl poți vedea prin transparența apei, se găsește la 18m.
Stâncile, acoperite de corali roșii, dau naștere unor reflexe rubinii. Grota este populată de arici și stele de mare, precum și de diferite specii de pești, printre care se numără murenele.
Ca orice loc faimos, și Grotta Azzurra este înconjurată de legende. Se spune că ar fi fost locul de întâlnire al nimfelor marine, ale căror cântece încă se mai pot auzi în nopțile cu lună plină sau că ar fi fost o ascunzătoare ideală pentru pirați și contrabandiști. Unii spun că în peșteră s-ar ascunde o comoară.
Vizita în interiorul Grotei Albastre (atenție! vizita nu este tot timpul posibilă) durează doar câteva minute, suficient timp să faci câteva fotografii și să admiri culoarea și transparența apei.
O altă experiență este să vizitezi Grotta Azzurra rezervând o excursie cu un semi-submarin, prin ferestrele căruia poți admira fauna și flora marină și care îți dă posibilitatea să stai atât pe punte, cât și în partea aflată sub nivelul mării.
Cele mai multe excursii continuă spre Grotta del Corallo și Golful Mazzarò, unde se află una dintre cele mai apreciate plaje din Taormina. Înspre capetele golfului se găsesc câteva hoteluri luxoase: Belmond Villa Sant'Andrea, Mazzarò Sea Palace și Atlantis Bay.
În aceeași zonă, în apropiere, este o stâncă pe care pescarii o numesc Scoglio dell'Elefante ("Stânca Elefantului"), din cauza formei sale.
Câteva sfaturi de final:
- Nu uita costumul de baie, ochelarii și pălăria de soare. Ia cu tine și o sticlă cu apă.
- Dacă excursia nu îl include deja, ia cu tine și echipamentul de snorkeling, pentru a descoperi frumusețea adâncurilor mării.
- Dacă alegi o excursie cu plecare din Giardini Naxos, încearcă să ajungi cam cu 30 de minute înainte de ora stabilită. În port sunt multe vaporașe și se poate dovedi mai dificil să găsești punctul de plecare pentru excursia rezervată de tine.