
Muzeul Leonardo da Vinci din Veneția
Printre obiectivele turistice din Veneția se numără atât un muzeu interactiv dedicat lui Leonardo da Vinci, cât și o expoziție permanentă cu aceeași temă.
Leonardo s-a aflat în Veneția doar pentru câteva luni, în anul 1500, după o perioadă de circa 17 ani petrecută în Milano. Activitatea sa în lagună a fost legată în principal de proiecte inginerești, fiind însărcinat de autoritățile venețiene să proiecteze sisteme de apărare împotriva turcilor. Da Vinci a imaginat atunci un dig mobil (niciodată realizat, ca și celelalte invenții ale sale), care ar fi trebuit să fie instalat pe râul Isonzo, pentru a provoca inundații garnizoanelor inamice de pe continent. Nu se știe dacă a creat opere de artă în această perioadă venețiană, însă influența sa a fost evidentă în lucrările ulterioare ale artiștilor locali.
Muzeul Leonardo da Vinci din Veneția
Muzeul Leonardo da Vinci este situat în Campo San Rocco, vizavi de Scuola Grande di San Rocco și foarte aproape de Bazilica dei Frari. Se află în clădirea numită Scoletta Vecchia, construită în anul 1494, ca prim sediu al confraternității. Pentru a ajunge la muzeu, poți lua vaporetto (nr. 1 sau nr. 2) până la stația San Tomà și de acolo mai ai de mers câteva minute pe jos.

Preț bilete
Prețul unui bilet este:
- adult: 8,9 EUR
- copil sub 3 ani: gratuit
- copil 3-17 ani: 6,9 EUR
- studenți 18-21 ani: 6,9 EUR
Orar
Muzeul Leonardo da Vinci din Veneția are următorul program:
- 2 ianuarie-31 martie 2025: luni-duminică, 10.00-17.30 (ultima intrare la ora 16.30)
- 1 aprilie-3 noiembrie 2025: luni-duminică, 09.30-18.00 (ultima intrare la ora 17.15)
Muzeul este închis în data de 25 decembrie.
Vizită la Muzeul Leonardo da Vinci din Veneția
Muzeul Leonardo da Vinci este un muzeu interactiv și îl poți vizita mai ales dacă te afli în Veneția cu copiii. Muzeul nu este mare – are câteva încăperi, împărțite pe două niveluri.
Vizita muzeului începe cu secțiunea de artă, în care sunt expuse reproduceri în mărime naturală, la rezoluție mare, ale celor mai importante picturi ale lui Da Vinci – de la "Mona Lisa" (aflată azi la Luvru, în Paris) la "Cina cea de taină" (care se numără printre cele mai importante obiective din Milano) și "Buna Vestire" (pe care o găsești la Galeriile Uffizi din Florența). Picturile sunt însoțite de panouri cu explicații ale celor mai interesante detalii.


Urmează câteva studii de geometrie, exemplificate prin jocuri cu care poți crea diferite forme și figuri. Leonardo da Vinci, mare admirator al lui Platon și Arhimede, s-a inspirat din studiile lor pentru a desena figurile geometrice ale poliedrelor.


Continuând parcursul de vizită, vei ajunge la "Camera oglinzilor". Aceasta este o cabină din lemn, ai cărei opt pereți interiori sunt acoperiți de oglinzi. Leonardo da Vinci era interesat de iluziile optice și de felul în care lumina interacționează cu obiectele. Dacă intri în cabină și te așezi în centrul său, îți vei vedea imaginea reflectată din toate părțile.

Ultima secțiune de la parterul muzeului este dedicată studiilor de anatomie umană. Este prezentat în primul rând faimosul Uomo vitruviano, desen al cărui original se află la Galeriile Academiei din Veneția și care este expus publicului destul de rar, cu ocazia unor expoziții (anul acesta, Uomo vitruviano va putea fi văzut cu ocazia expoziției Corpi moderni, organizată în perioada 4 aprilie-27 iulie 2025).

Desenul este inspirat de tratatul arhitectului roman Vitruviu și ilustrează proporțiile ideale ale corpului uman. Cercul și pătratul care îl încadrează simbolizau în iconografia medievală cerul, respectiv pământul. Leonardo a adăugat texte explicative în părțile de sus și de jos ale desenului.
Este interesant să te măsori și să vezi în ce măsură proporțiile corpului tău corespund cu cele ideale, imaginate de Da Vinci.
Pe pereții ultimei săli de la parter se află mai multe desene și schițe ce ilustrează studii de anatomie umană.


La etaj, imediat ce urci scările, te întâmpină un vestibul în care poți urmări filmulețe despre activitatea lui Leonardo da Vinci. În celelalte trei camere sunt expuse mecanisme și mașinării construite după schițele cuprinse în Codex Atlanticus, păstrat la Biblioteca Ambrosiana din Milano. Pentru a înțelege felul în care funcționează, le poți atinge și testa. Sunt prezentate prototipuri ale unor aparate de zbor și ale unor arme, dar și ale unor excavatoare. Vei vedea și proiectul unei bărci cu pedale, al unui aparat de măsurat distanța și chiar și al unei biciclete.









Expoziția Leonardo da Vinci
Un alt muzeu din Veneția dedicat lui Leonardo da Vinci se află în Biserica San Barnaba, din Campo San Barnaba. Este vorba despre Leonardo da Vinci – la Mostra a Venezia, care funcționează încă din anul 2001. Și aici vei găsi mașinării mecanice, hidraulice, de război și de zbor, realizate după proiectele sale, folosindu-se materialele epocii.

Biserica San Barnaba, în care este adăpostit muzeul, a fost construită în anul 809, reconstruită în anul 1350 (după ce fusese distrusă de un incendiu) și renovată în anul 1776. Biserica și piațeta din față au fost folosite ca loc de filmare în Indiana Jones and the last crusade.
Pentru a ajunge în Campo San Barnaba, poți folosi aceleași vaporașe nr. 1 sau nr. 2.

Preț bilete
Biletele au următoarele prețuri:
- adult: 9 EUR
- copil: 6 EUR
- peste 65 de ani: 6 EUR
Orar
Programul expoziției permanente Leonardo da Vinci este:
- luni-duminică: 10.00-19.00