Bazilica Santa Maria della Salute din Veneția

Bazilica Santa Maria della Salute din Veneția

Bazilica Santa Maria della Salute (pe care venețienii o numesc simplu, La Salute) este una dintre bisericile reprezentative ale Veneției și un important exemplu al stilului baroc din regiunea Veneto. Imaginea sa este foarte ușor de recunoscut, apărând adesea în fotografii și vederi.

Cum ajungi?

Bazilica Santa Maria della Salute se află în cartierul Dorsoduro, la câteva minute de mers pe jos de Muzeul Peggy Guggenheim. Este situată pe Canal Grande, în zona numită Punta della Dogana, dincolo de care Canal Grande se unește cu Canalul Giudecca, formând Bazinul San Marco. Biserica este vizibilă din multe locuri, inclusiv din Piața San Marco sau de pe Ponte dell'Accademia.

Bazilica Santa Maria della Salute văzută de pe Podul Academiei
Bazilica Santa Maria della Salute văzută de pe Podul Academiei

Pentru a ajunge cu vaporetto, va trebui să iei linia 1 și să cobori la stația Salute.

În imediata apropiere se află stația de traghetto Dogana, așa că poți profita de ocazie pentru a traversa canalul cu ambarcațiunile folosite de venețieni pentru a trece de pe un mal pe altul. Costul unei traversări este de 2 EUR (mai multe detalii găsești în articolul despre plimbarea cu gondola).

Stația de traghetto Dogana
Stația de traghetto Dogana

Preț bilete

Intrarea în Bazilica Santa Maria della Salute este gratuită.

Dacă vrei să vizitezi sacristia (care are câteva importante opere de artă) sau să urci pe balustrada interioară sau pe cupolă, în exterior, va trebui să plătești un bilet.

Prețurile biletelor sunt:

Powered by GetYourGuide

Program de vizitare

Bazilica Santa Maria della Salute se poate vizita în timpul următorului program:

Orarul sacristiei este:

1 noiembrie-31 martie:

1 aprilie-31 octombrie:

Programul de urcare în cupolă este (începând cu data de 3 aprilie 2025):

Bazilica Santa Maria della Salute văzută dinspre Punta della Dogana
Bazilica Santa Maria della Salute văzută dinspre Punta della Dogana

Vizită la Bazilica Santa Maria della Salute

Istorie

Construcția Bazilicii Santa Maria della Salute a fost decisă în anul 1630, de către Senatul Republicii Venețiene. Era un semn de mulțumire adus Fecioarei Maria, la sfârșitul unei teribile epidemii de ciumă care se abătuse asupra orașului (în limba italiană, cuvântul salute înseamnă "sănătate", dar și "salvare"). Cel mai probabil, ciuma a fost adusă în Veneția de un ambasador din Mantova, unde boala făcea deja victime. Trimis în carantină pe Lazzaretto Vecchio, una dintre insulele lagunei venețiene, acesta a intrat totuși în contact cu un dulgher care, întorcându-se în oraș, a răspândit maladia. Se spune că în timpul epidemiei ar fi murit circa 46.000 de oameni – cam o treime din populația Veneției.

Bazilica Santa Maria della Salute a fost începută în anul 1631. Arhitectul care a câștigat proiectul a fost Baldassare Longhena, același care a proiectat Ca' Pesaro și Ca' Rezzonico, alte obiective importante din Veneția. Lucrările au înaintat cu greu, din cauza problemelor legate de stabilitate. Pentru a realiza fundația, au fost necesari peste un milion de stâlpi din lemn. Inaugurarea a avut loc abia 56 de ani mai târziu, în 1687.

De această biserică este legată una dintre cele mai importante sărbători venețiene: Festa della Salute, care are loc în fiecare an, în data de 21 noiembrie, pentru a comemora sfârșitul epidemiei de ciumă din anul 1630. În această zi, este construit un pod plutitor care unește cele două maluri de pe Canal Grande, iar localnicii vin în număr mare pentru a se ruga și a-i mulțumi Fecioarei. În mod tradițional, se mănâncă castradina, un fel de mâncare venețiană preparat cu varză și pulpă de berbec afumată.

Exterior

Biserica are plan octogonal și două cupole. Intenția declarată a arhitectului Baldassare Longhena a fost să o facă de formă rotundă, simbolizând o coroană dedicată Fecioarei.

Cupola principală (în care te poți urca, pentru o minunată priveliște spre Canal Grande, Bazinul San Marco și Insula San Giorgio Maggiore) este încadrată de mai multe volute imense, cu rol de contraforți. Venețienii le numesc orecchioni ("urechi mari"). În vârf se înalță statuia Fecioarei, cu o coroană de stele și cu bastonul de Capitana da mar ("căpitan al mărilor").

Volutele de la baza cupolei au rol de susținere.
Volutele de la baza cupolei au rol de susținere.
Vederea de pe cupola Bisericii Santa Maria della Salute către Canal Grande
Vederea de pe cupola Bisericii Santa Maria della Salute către Canal Grande
Vederea către Punta della Dogana și Insula San Giorgio Maggiore
Vederea către Punta della Dogana și Insula San Giorgio Maggiore

Cupola mică, vizibilă dinspre canalul Giudecca, e încadrată de două turnuri clopotniță.

Cupola mică și turnurile clopotniță văzute dinspre Canalul Giudecca
Cupola mică și turnurile clopotniță văzute dinspre Canalul Giudecca

Accesul în biserică se face urcând o scară cu 15 trepte, tot atâtea câte avea și Templul lui Solomon. Deasupra arcadei ușii principale sunt sculptate două sibile, iar spre dreapta și spre stânga, în două registre, sunt reprezentați evangheliștii. 

Peste timpanul de deasupra arcadei este statuia Fecioarei cu Pruncul. Timpanele secundare și volutele sunt decorate cu statuile unor regi și profeți ai Vechiului Testament. 

Interior

Vastul spațiu interior, încadrat de opt coloane, are o minunată pardoseală din marmură policromă, decorată cu cercuri concentrice.

Podeaua Bisericii Santa Maria della Salute este acoperită cu marmură policromă.
Podeaua Bisericii Santa Maria della Salute este acoperită cu marmură policromă.

Deasupra se înalță cupola principală, care are la bază multe ferestre înalte și o balustradă ornată cu statui de profeți (la acest nivel poți avea acces, cu un bilet special).

Cupola principală a Bazilicii Santa Maria della Salute
Cupola principală a Bazilicii Santa Maria della Salute
Plătind un bilet, poți ajunge la nivelul balustradei interioare.
Plătind un bilet, poți ajunge la nivelul balustradei interioare.

Dincolo de arcadele formate de coloane se deschid șase capele laterale, împodobite cu opere de Pietro Liberi, Tițian ("Pogorârea Sfântului Duh", 1550, a treia capelă din partea stângă) și Luca Giordano. 

Altarul principal a fost proiectat chiar de Longhena și decorat cu statuile sculptorului flamand Josse le Court (aceiași artiști au realizat împreună altarul Crucifixului din Bazilica Santa Maria dei Frari). În centrul său se află o icoană bizantină ce o reprezintă pe Fecioara cu Pruncul (Mesopanditissa – din limba greacă, "mijlocitoare a păcii") și care este venerată de venețieni sub numele de Madonna della Salute. A fost adusă din Creta în anul 1670, după o bătălie împotriva turcilor, de către dogele Francesco Morosini, în onoarea căruia a fost construit un arc triumfal în Palatul Dogilor

Sculptura din marmură de deasupra altarului este "Fecioara alungând ciuma" și a fost realizată în anul 1670. Personajul îngenuncheat din stânga este Veneția, iar personajul din dreapta simbolizează ciuma, alungată din oraș de un înger.

Sacristia

Cele mai importante opere din Bazilica Santa Maria della Salute se găsesc în Sacrestia Maggiore.

Tavanul sacristiei este decorat cu trei pânze de Tițian, realizate în perioada 1510-1545 și influențate de stilul lui Michelangelo: "David și Goliat", "Sacrificiul lui Isaac" și "Cain și Abel". În jurul lor, în medalioane, sunt reprezentați cei patru evangheliști și sfinții Augustin, Ambrozie, Ieronim și Grigorie cel Mare.

Pe tavanul sacristiei se află trei picturi de Tițian.
Pe tavanul sacristiei se află trei picturi de Tițian.

O altă pictură de Tițian, realizată în tinerețe, împodobește altarul: "Sf. Marcu pe tron, cu sfinții Cozma, Damian, Sebastian și Rocco" (1510-1511). 

Pe peretele drept al sacristiei se află cea mai importantă lucrare din biserică: "Nunta din Cana", marea pânză realizată de Tintoretto în anul 1561 (dacă vrei să vezi mai multe opere de Tintoretto, vizitează Scuola Grande di San Rocco). 

Tintoretto - "Nunta din Cana"
Tintoretto - "Nunta din Cana"

Alte opere adăpostite în sacristie aparțin artiștilor Palma il Vecchio, Giuseppe Porta (il Salviati), Palma il Giovane și Paris Bordone.

Paris Bordone - "Învierea lui Hristos"
Paris Bordone - "Învierea lui Hristos"
Powered by GetYourGuide

Te-ar putea interesa și:

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează